Sari la conținut

Guvernul României va dota Secția modulară ATI din curtea Spitalului Județean Brașov

guvernul-romaniei-va-dota-sectia-modulara-ati-din-curtea-spitalului-judetean-brasov

Guvernul României va dota Secția modulară ATI din curtea Spitalului Clinic Județean de Urgență Brașov! Secretarul de stat în MAI, Raed Arafat, va vizita joi șantierul.


     Joi 6 august 2020, secretarul de stat în Ministerul Afacerilor Interne, Raed Arafat, va veni la Spitalul Clinic Județean de Urgență Brașov, pentru a vedea stadiul lucrărilor la Secția ATI din curtea unității sanitare, unde, pentru început, vor fi tratați pacienții COVID-19 aflați în stare gravă.

În urma mai multor discuții purtate de oficialitățile Brașovului cu premierul României, Ludovic Orban, cu ministrul Sănătății, Nelu Tătaru și cu secretarul de stat în Ministerul Afacerilor Interne (MAI), Raed Arafat, despre dotarea noii secții ATI de la „Județean”, s-a emis asigurarea că Guvernul va sprijini acest proiect prin alocarea aparaturii şi echipamentelor necesare pentru cele 28 de paturi de terapie intensivă din cadrul viitorului spital modular. Este vorba despre ventilatoare mecanice, monitoare, infuzomate, injectomate şi toate celelalte aparate fără de care secţia de terapie intensivă nu poate funcţiona, echipamente greu de găsit pe piaţă în această perioadă dificilă de criză sanitară, dar şi extrem de costisitoare.


   Practic, dotarea unui singur pat de ATI costă 70.000 de euro, astfel că pentru spitalul modular braşovean este nevoie de echipamente în valoare totală de 1.960.000 de euro.


      Spital modular de ATI va fi destinat pacienţilor cu forme grave de COVID. Proiectul a prins viață și datorită contribuției Fundaţiei Hera şi Asociaţiei Dăruieşte Viaţă, care au pus la dispoziţie cu titlu gratuit proiectul spitalului modular. Se dorește ca până la sfârşitul lunii să poată fi dată în funcţiune această secţie de terapie intensivă extrem de necesară pacienţilor care se luptă cu forme grave de boală. Termenul de finalizare a construcţiei este 21 august 2020. De asemenea, se speră să poată fi găsiți specialiştii care să lucreze în spitalul modular, ştiut fiind faptul că potrivit normativelor în vigoare, pentru un număr de 20 de paturi de terapie intensivă de nivel de competență extinsă, necesarul de personal specializat este de 18 medici, 60 de asistenţi medicali, 17 infirmiere/îngrijitoare şi 3 brancardieri.

Secția modulară ar pudea devein funcțională în luna septembrie

Managerul Spitalului Clinic Județean de Urgență Brașov, Călin Cobelschi, a declarat că „acest spital modular reprezintă un mare plus pentru sistemul medical braşovean. El va face ca pe viitor să nu mai avem probleme în privinţa disponibilităţii paturilor ATI la nivelul judeţului Braşov. După ce vom depăşi această criză sanitară, funcţionalitatea spitalului modular va putea fi schimbată, în funcţie de necesităţile noastre. Sperăm ca după 21 august, graţie sprijinului guvernamental, să-l putem dota cu tot ce este necesar, iar din septembrie să-l avem pe deplin funcţional”.

Pe lângă demersurile realizate la Guvern pentru dotarea spitalului modular, administraţia judeţeană brașoveană pregăteşte un proiect pentru accesarea de fonduri europene.


    Construcţia spitalului modular - ca secţie exterioară cu paturi ATI a Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Braşov este finanţată din bugetul Consiliului Judeţean, care a alocat pentru această destinaţie 11.976.260 lei.

Comentarii

Ultimă oră