Sari la conținut

În 5 iunie brașovenii se pot testa să vadă dacă beau prea mult alcool

in-5-iunie-brasovenii-se-pot-testa-sa-vada-daca-beau-prea-mult-alcool

Pe 5 iunie 2019, doritorii sunt aşteptaţi să afle ce înseamnă „prea mult”, la Ziua Naţională a Testării Consumului Personal de Alcool, cel mai amplu demers de screening şi prevenire a consumului riscant de alcool din ţară.

La Braşov, testările se pot face în trei puncte, potrivit hărţii puse la dispoziţie de organizatori: unul la Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă, în cadrul Centrului Alcolinfo, altul în cadrul Serviciului de Probaţiune, din strada Iuliu Maniu nr. 52, corp D, etaj 3 şi al treilea, la Centrul de Sănătate Mintală, de pe strada Al. I. Cuza, nr 26.


  Adresele punctelor de testare pot fi verificate accesând adresa ziuaaudit.ro/.


  Evaluarea durează 5 minute şi în fapt, este aplicat chestionarul AUDIT, alcătuit din 10 întrebări scurte.

Chestionarul AUDIT este un instrument ştiinţific de evaluare a consumului personal de alcool, dezvoltat de Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) şi utilizat în peste 190 de ţări din lume, fiind cel mai de încredere instrument pentru diagnosticarea timpurie a unui consum riscant, susţin organizatorii.


  Consumul dăunător de alcool reprezintă o problemă importantă de sănătate publică: România este pe locul 8 în Regiunea Europeană şi pe locul 9 în lume la consumul de alcool pe cap de locuitor, cu 12,6 litri de alcool pur/locuitor/an, peste media Uniunii Europene de 9.8 l, potrivit ultimului raport global al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii din 2018.

Astfel, Ziua Naţională a Testării Consumului Personal de Alcool îşi propune să le ofere celor care se confruntă cu un consum riscant îndrumarea necesară pentru a evita viitoare probleme de sănătate, să permită o înţelegere mai clară a fenomenului consumului problematic de alcool existent la nivel naţional, precum şi colectarea de date utile dezvoltării unor programe de prevenire eficiente.

Evenimentul este derulat în cadrul campaniei Luna Naţională a Informării despre Efectele Consumului de Alcool care va fi organizată de Ministerul Sănătăţii şi se va desfăşura pe tot parcursul lunii iunie, sub coordonarea locală a DSP.

Organizatori ai Zilei Naţionale a Testării Consumului Personal de Alcool sunt Alianţa pentru Lupta Împotriva Alcoolismului şi Toxicomaniilor (ALIAT), Institutul Naţional de Sănătate Publică (INSP) şi Ministerul Sănătăţii, împreună cu Direcţia Judeţeană de Sănătate Publică.

Comentarii

Ultimă oră