Sari la conținut
in-luna-octombrie-aflam-cum-va-fi-iarna

Oamenii de la ţară – bătrânii în special – stau cu ochii pe semnele care, cred ei, le vor indica, în octombrie, cum va fi iarna. Cele mai multe superstiţii ale acestei luni sunt legate de vreme, scrie Libertatea.

Se crede că dacă frunzele pomilor se îngălbenesc şi cad repede, anul viitor va fi unul extrem de roditor.

Plouă mult în octombrie? Va fi vânt puternic în decembrie! Vor fi descărcări electrice? Acesta-i semn că urmează o iarnă uşoară.

Nu degeaba i se mai spune lui octombrie Brumărel: e timpul când începe să cadă bruma. Iar bătrânii cred că dacă va fi multă brumă sau chiar dă zăpada luna asta, în ianuarie va fi timp frumos.

O veche superstiţie spune că dacă nu plouă de la începutul toamnei până la Cuvioasa Parascheva, sfântă sărbătorită pe 14 octombrie, atunci va veni iarna curând. Se mai crede că vremea este identică în zilele de Sf. Parascheva şi de Sf Dumitru (26 octombrie). În ziua Sfintei Parascheva “se îngroapă” vara, iar ciobanii caută dimineaţa să vadă cum s-au culcat oile. Dacă sunt adunate grămadă, iarna va fi grea, iar dacă-s împrăştiate, va fi uşoară. Pe 14 octombrie, superstiţioşii nu lucrează, ca să nu se îmbolnăvească. Despre cei care cosesc, bătrânii spun că riscă să fie trăsniţi, să facă boli de ochi sau să-şi piardă minţie, iar cei care cos sau torc vor face negi pe mâini. Din 14 până pe 27 octombrie nu se seamănă secară, fiindcă cine-o face e-n primejdie de moarte…

În ajunul Sf. Dumitru, pe 25 octombrie, se face focul lui Sumedru, un foc mare peste care copiii sar ca să fie sănătoşi, iar tinerii, ca să se căsătorească anul care vine. Gospodarii fac inventarul nucilor şi gutuilor, iar dacă recolta a fost bogată, ştiu că urmează o iarnă grea.

Comentarii

Ultimă oră