Sari la conținut

În noaptea de 12 spre 13 august, ochii pe cer, pentru a vedea apogeul ploii de stele!

in-noaptea-de-12-spre-13-august-ochii-pe-cer-pentru-a-vedea-apogul-ploii-de-stele

12 spre 13 august 2017, este noaptea în care fenomenul Perseidelor va atinge vârful! În timpul maximului se pot vedea până la 100 de meteori pe oră.

Pentru pasionații de astronomie sau pur si simplu pentru iubitorii de stele căzătoare, august este luna în care își face apariția fenomenul Perseidelor. Specialiștii Observatorului Astronomic București anunță că vârful acestui fenomen se va putea observa în acest an, în noaptea de 12 spre 13 august 2017.


   Orice roi de meteori are o anumită perioadă în care este activ și un moment de maxim, în care activitatea meteorilor este cea mai mare. Pentru Perseide perioada de activitate este între 17 iulie și 24 august.

În această perioadă se pot observa, pe lângă meteorii ce nu aparțin unui curent (sporadici) și meteori ce par că vin din constelația Perseus.

Spectacolul, vizibil de pe tot globul, este oferit de Perseide, mici particule ale cometei Swift-Tuttle, care se intersectează în fiecare an cu orbita terestră între mijlocul lunii iulie şi cel al lunii august. Intrând în lumea noastră, Perseidele – mici bucăţi de cometă – se lovesc de molecule din atmosferă şi acest şoc, extrem de violent, produce lumină. Fiecare bucată se transformă în stea căzătoare.

Se spune că aceste mici bucăţi se consumă, dar nu ard. Încetul cu încetul, moleculele din aer le smulg pe cele de pe fragmentul ceresc, până când acesta nu mai există. Este capătul călătoriei meteorilor care lasă frumoase urme luminoase pe cer.

Spectacolul este variat fiindcă Perseidele au mărimi diferite, de la fragmente de stâncă la particule minuscule de praf şi călătoresc arbitrar, singure sau în grup, la distanţe de câţiva zeci de kilometri la câteva sute şi cu viteze diferite.

Maximul curentului va fi anul acesta în noaptea de 12 spre 13 august.

Spectaculoase vor fi și celelalte nopți din week-end când se vor putea observa panta ascendentă și cea descendentă a maximului, în nopțile de 11/12 și 13/14 august. Cei care vor dori să vadă fenomenul vor putea observa perseide și cu o noapte înainte și cu una după maxim, numărul de stele căzătoare vizibile fiind un pic mai mic.

Cea mai buna perioadă de observare este după miezul nopții până dimineața, spun specialiștii Observatorului Astronomic.

Din păcate Luna va fi la câteva zile după faza de Lună Plină, răsărind la ora 23. Lumina acesteia strică observațiile, pentru că ideal pentru privirea stelelor căzătoare ar fi un cer întunecat, însă tot se vor vedea câteva zeci de stele căzătoare pe oră, pe întreg cerul.


    În general, fenomenele astronomice se urmăresc cel mai bine din locurile cu cer curat, lipsite de lumini parazite. Așa că din orașele mari nu se vor putea observa prea mulți meteori. Cel mai bun este un loc la țară sau la munte. Este bun și un loc de observații aflat la marginea orașelor mari. Cei ce vor observa din zonele cu cer curat, pot vedea maxim 100 de meteori pe oră. Cei ce observă din orașe vor vedea 10-20 de meteori pe oră.

Pentru a vedea meteori nu este nevoie de un instrument astronomic. E recomandabil ca privitorul să stea întins pe un sac de dormit, o pătură sau un șezlong.

Pentru a vedea cât mai mulți meteori, este nevoie să fie privit cerul măcar o oră. Cu cât ochii se obișnuiesc mai mult cu întunericul, cu atât se pot vedea mai mulți meteori. Desigur, uneori este binevenită o pauză scurtă pentru dezmorțire, recomandă specialiștii Observatorului Astronomic București.

Predicțiile spun că se vor vedea maxim 100 de meteori pe oră, în condiții ideale. În timpul maximului perseidelor se poate vedea cam un meteor pe minut.

Comentarii

Ultimă oră