Sari la conținut

Prefectul Braşovului, Ion Gonţea, a avut, miercuri, pe rol, un nou termen de judecată, la Curtea de Apel Iaşi, în dosarul în care este acuzat de înşelăciune, anunţă cotidianul „Adevărul de Seară”, ediţia de Braşov. Conform publicaţiei, instanţa a amânat cauza pentru că a lipsit apărarea în cazul unuia dintre inculpaţi.
„Nu a vrut mediatizare excesivă”. Procesul lui Gonţea a fost strămutat la Iasi, de aproape doi ani, din cauza „mediatizarii excesive”. În cauză, este vorba despre mii de spatii vândute către magistraţi, politişti, oameni politici sau afacerişti la preţuri derizorii. Prefectul Gonţea a fost trimis în judecată pentru fapte de înşelăciune de către Parchetul Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie (ICCJ), împreună cu întregul grup din megaescrocheria „Condor”. Fost deputat, Gonţea fusese trimis în judecată în 2006, dar pierderea calităţii de parlamentar a determinat ICCJ să-şi decline competenţa în favoarea Curţii de Apel Braşov, datorita meseriei de notar pe care o practică actualul prefect PD-L. La instanţa din Braşov, inculpaţii au depus o cerere de strămutare a procesului, motivul invocat fiind „mediatizarea excesivă”.
Un milliard de dolari pagubă. Conform anchetatorilor, în perioada 1995-2001 au fost vândute către magistraţi, politişti, oameni politici sau afacerişti peste 6.000 de spaţii de către RIAL Braşov, aflată în subordinea Consiliului Local, însă la preţuri derizorii, comparabile cu cele cu care se cumpărau imobile înainte de 1990. Potrivit procurorilor, prejudiciul cauzat statului român a fost la acea vreme de peste un miliard de dolari. Anchetatorii au arătat că printre beneficiari s-a numarat şi firma Condor, care era condusă de Nicolae Dogar, fost consilier local PSD în mandatul 2000-2004, şi Traian Popelea. Potrivit procurorilor, de punerea „în legalitate” a modului în care s-au vândut mai multe spaţii sau terenuri aflate în patrimoniul firmei şi plasate în centrul istoric s-ar fi ocupat, printre alţii, notarul şi consilierul PD din acea vreme Ion Gonţea, actualmente prefect de Braşov. Acuzaţia adusă lui Gonţea e aceea ca la biroul său notarial au fost autentificate mai multe contracte de vânzare-cumpărare a unor spaţii şi terenuri subevaluate.


Listă lungă de afaceri suspecte


Lista afacerilor suspecte în care a fost implicat actualul prefect al braşovului este destul de lungă, ele pierzându-se în întortochiatele căi ale justiţiei româneşti. Iată cele mai cunoscute dintre acestea:
TEREN PENTRU VILĂ. Ion Gonţea, numit primar interimar al Braşovului, şi-a alocat un teren pe strada Crişan, unde şi-a construit ulterior o vilă.
CAMIONUL. Gonţea a achiziţionat trei camioane de la uzina Roman care au fost facturate, dar nu au fost plătite. A doua zi, preţul autoutilitarelor s-a mărit, iar Gontea le-a vândut la preţul majorat unor persoane ce se aflau pe lista de aşteptare şi care plătiseră un avans către fabrică. Abia după ce a încasat banii, a plătit uzinei banii pe autocamioane, dar la preţul vechi de pe factură.
TOHAN. Conform presei, Gontea a fost implicat în constituirea Parcului Industrial Zărneşti şi în pierderea patrimoniului Tohan SA, prin intermediul societăţii Brem Company, administratorul parcului. Prejudiciul s-a situat la peste 1,8 milioane de euro şi distrugerea a mii de locuri de muncă. Beneficiile notarului ar fi ajuns la 3,620 miliarde de lei vechi de aici.
MAFIA BRAŞOVEANĂ. În perioada 1995-2001 au fost vândute în Braşov către magistraţi, poliţişti, oameni politici, afacerişti sau ziarişti peste 6.000 de spaţii imobiliare de către RIAL Braşov, aflată în subordinea Consililui Local, la preţul de piaţă a acestora din 1989. Directorul RIAL din acea perioada, Dan Vele, a fost condamnat pentru doar trei ani, pe care i-a evitat intrând iniţial în concediu de paternitate, iar ulterior luându-şi alte scutiri. Printre beneficiarii escrocheriei s-a numărat şi societatea ,,Condor”. Afacerea „Condor” face subiectul procesului de la Iaşi.

Comentarii

Ultimă oră