Cod portocaliu pentru judeţul Braşov până joi dimineaţa

 Două case din localitatea Bod au fost cuprinse de incendiu miercuri, 3 iulie 2019, în jurul orelor 12.30. La intervenţie s-au deplasat 3 autospeciale cu apă şi spumă ale pompierilor militari şi un echipaj SMURD, a precizat căpitan Ciprian Sfreja, purtător de cuvânt ISU Braşov.

     Cauza incendiului nu a fost confirmată, nefiind exclus ca focul să fi izbucnit după ce casele au fost lovite de fulger.

    Incendiul a fost lichidat în jurul orelor 14.15. „Au ars acoperişul unei anexe pe o suprafaţă de 250 mp şi acoperişul casei vecine pe o suprafată de 40 mp”, a transmis cpt Ciprian Sfreja.

   Nu s-au inregistrat victime, „două persoane au suferit un atac de panică şi au fost asistate medical la faţa locului, fără a fi necesar transportul acestora la spital”, a mai precizat purtătorul de cuvânt ISU Braşov.

     Braşovul se află sub avertizare meteo de tip Cod portocaliu de furtuni, începând de astăzi, ora 10.00, şi până joi dimineaţa, la ora 3.00.

  Conform prognozei transmise de Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM), în acest interval vor fi perioade cu intensificări puternice ale vântului, cu rafale de peste 80 - 100 km/h, vijelii, grindină de dimensiuni medii şi mari, frecvente descărcări electrice şi averse torenţiale. În intervale scurte de timp sau prin acumulare, se vor îegistra cantităţi de apă ce vor depăşi 40 l/mp şi izolat 50 - 70 l/mp. Astfel de fenomene se vor semnala la începutul intervalului în centrul ţării şi la munte, iar după-amiază şi în prima parte a nopţii, mai ales în sud-est, în total, pe lângă Braşov, fiind 17 judeţe afectate.

    Totodată, în intervalul 3 iulie, ora 10:00 - 4 iulie, ora 3:00, va fi în vigoare un prim Cod galben de vreme rea. În sudul, sud-estul şi local în centrul şi estul ţării, precum şi în zonele montane şi submontane, vor fi perioade cu instabilitate atmosferică accentuată ce se va manifesta prin intensificări ale vântului, vijelii, averse torenţiale, frecvente descărcări electrice şi grindină. Cantităţile de apă vor depăşi 25 l/mp şi pe arii restrânse 40 - 50 l/mp.

     Sfaturile ISU Braşov:

    Inspectoratul pentru Situații de Urgență (ISU) Brașov a emis miercuri o serie de sfaturi pentru populație.

     Astfel, în cazul producerii fenomenelor meteo prognozate pentru următoarea perioadă în județul Brașov, se recomandă populației următoarele:

- întrerupeți activitățile în aer liber;
- adăpostiți-vă în locuințe sau în alte spații care prezintă siguranță;
- evitați expunerea în apropierea copacilor, stâlpilor, panourilor publicitare, corturilor, schelelor.