Sari la conținut

Încep lucrările la Parcul dendrologic din cartierul Noua

incep-lucrarile-la-parcul-dendrologic-din-cartierul-noua-

   Din această săptămână vor începe lucrările la Parcul dendrologic din cartierul Noua (str. Plopilor), un proiect al Municipalităţii, derulat de Regia Publică Locală a Pădurilor Kronstadt, în parteneriat cu Institutul Naţional de Cercetare-Dezvoltare în Silvicultură Marin Drăcea şi Facultatea de Silvicultură Exploatări Forestiere Braşov.

Parcul va avea o suprafață de 25,2 hectare, din care aproximativ 3,9 hectare sunt dedicate lucrărilor de cercetare cu caracter experimental-demonstrativ, derulate împreună cu Facultatea de Silvicultură și Liceul Silvic. Pe cele 25 de hectare vor fi păstrați sau plantați aproximativ 1.300 de arbori, din 280 de specii, autohtone și exotice.

Pe cele 25 de hectare vor fi păstraţi sau plantaţi aproximativ 1.300 de arbori, din 280 de specii (15 autohtone şi 265 exotice). În cazul speciilor exotice s-a încercat identificarea unui număr cât mai reprezentativ pentru pădurile de pe toate continentele, specii care vor fi plantate şi aclimatizate la Braşov.


   În prima etapă, specialiştii silvici au identificat fiecare arbore valoros din punct de vedere ştiinţific sau care asigură o diversitate cât mai mare a speciilor din acest parc.

Au fost identificaţi 223 de arbori ce vor fi păstraţi în parcul dendrologic, respectiv 35 brazi, 28 molizi, 86 fagi, 8 goruni, 8 carpeni, 9 cireşi, 12 frasini, 19 paltini de munte, 8 anini, 4 salcii, 1 tei, 3 nuci, 1 scoruş şi 1 ulm de munte. Respectivii arbori au fost individualizaţi şi protejaţi cu banda de semnalizare.


   În următoarele luni se va face extragerea arborilor fără valoare, pentru a fi realizat asortimentul de specii dorite, iar lemnul de foc rezultat va fi valorificat către populaţie.


   Începând din primăvara anului viitor va începe plantarea arborilor şi a arbuştilor, care vor completa exponatele noului parc dendrologic.

   În cazul speciilor exotice s-a încercat identificarea unui număr cât mai reprezentativ pentru pădurile de pe toate continentele. Au fost alese 265 de specii, care vor fi plantate și aclimatizate în parcul dendrologic.

Printre acestea pot fi menționți:

- ASIA: brad de Caucaz, cenuşer, dud japonez, dracilă japoneză, gutui japonez, caragană, keria, sâmbovină, ginkgo biloba, zămoşiţă de Siria;
- AMERICA: sequoia, brad argintiu, brad uriaş, arţar american, amorfă, chiparos de California, molid de Arizona, catalpă, chiparos;
- EUROPA: brad de Grecia, brad de Spania, irgă, strugurii ursului, păducel negru, merişor;
- AFRICA: cedru de Atlas.
- Alte specii care vor fi plantate: castan comestibil, ficus, 19 specii de pin, fag cu frunza roşie, tisa, liliac, etc.

Vor fi amenajate 10 alei principale şi 26 alei secundare cu o lungime totală de 6.979 m şi o lăţime de 1,7 m.


  După finalizarea acestor lucrări vor fi amplasate bănci, coşuri de gunoi, stâlpi de iluminat şi se va înierba o suprafaţă de 20,5 ha pentru protejarea antierozională şi refacerea estetică a suprafeţelor amenajate. Totodată, în zona mlăştinoasă a parcului vor fi amenajate două luciuri de apă.

Comentarii

Ultimă oră