Sari la conținut

Înflorituri cu acul la Muzeul Civilizaţiei Urbane a Braşovului

inflorituri-cu-acul-la-muzeul-civilizatiei-urbane-a-brasovului-

Expoziție de pandemie: Înflorituri cu acul la Muzeul Civilizaţiei Urbane a Braşovului

O expoziţie de cusături este prima expoziţie „de pandemie”, pe care o propune Muzeul Civilizaţiei Urbane a Braşovului.


    Expoziţia „Înflorituri cu acul la Muzeul Civilizaţiei Urbane a Braşovului” deschis vineri, 28 august 2020, reuneşte cusături cu motivele fitomorfe (plante, frunze, flori, fructe) preluate din ornamentica ţesăturilor româneşti, realizate manual, acasă, de către 32 de femei, cu vârste cuprinse între 34 şi 83 de ani, din Braşov şi din ţară, majoritatea provenind din mediul urban.


   Proiectul este inspirat de #FloraRomâniei, care a fost tema Zilei Universale a Iei 2020, iar participantele, care s-au înscris voluntar în acest proiect, sunt membre ale grupului „Şezătoare în Şcheii Braşovului”, cărora li s-au alăturat şi alte doamne din ţară.


    Astfel, şezătorile care aveau loc în fiecare zi de joi la Casa Junilor şi care au fost anulate din cauza pandemiei, s-au mutat în mediul online şi au devenit „Şezătoarea de acasă” în timpul izolării la domiciliu, potrivit reprezentanţilor de la Muzeu.


   Motivele vegetale (fitomorfe) redate în expoziţie, sunt: pomul vieţii, frunza de viţă de vie, acele de brad, frunza de stejar, garoafa, laleaua, bujorul, trandafirul, panseluţa, crinul, cercelusul, miezul de nucă.


    Cea mai mare parte a motivelor cusute au fost culese de pe piese vestimentare din colecţii particulare şi transpuse în format digital de către Melinda Puskás şi Antonela Lungu, pentru a servi ca suport pentru cusături. Motivele provin din Şcheii Braşovului, zonă reprezentativă pentru Ţara Bârsei, dar şi din alte zone ale ţării.

Expoziţia poate fi vizitată (fizic, nu numai on-line) la Muzeul Civilizaţiei Urbane, până în 28 septembrie 2020, de luni până vineri, orele 10.00-16.00, până la sfârşitul lunii august şi începând din luna septembrie, de marţi până duminică, între orele 09.00-17.00.

Comentarii

Ultimă oră