Sari la conținut
investitii-in-comoara-din-sirnea

„Comoara din Şirnea”, reunită în Muzeul Etnografic „Nicolae Frunteş”, va intra, din mai, pe mâinile istoricilor, etnografilor şi conservatorilor care vor ajunge la muzeu pentru a inventaria şi restaura obiectele instituției din Şirnea.

Acțiunea face parte din proiectul „Colecția «Nicolae Frunteş» din Şirnea – un model sustenabil de protejare a patrimoniului”, implementat de Muzeul Casa Mureşenilor şi cofinanţat de Administraţia Fondului Cultural Naţional.

În 1962, profesorul Nicolae Frunteş a creat ceea ce urma să fie o adevărată comoară a primului sat turistic din România, o colecţie a mai multe obiecte de patrimoniu. La început, colecţia a fost prezentată doar într-o sală, iar din 1968 a intrat în spaţiul fostei Primării Şirnea. Acum, muzeul are 7 camere în care turiştii pot vedea şi iconostasul Bisericii din Şirnea, pictat pe lemn, din secolul al XIX-lea, dar şi alte obiecte.

Toate aceste obiecte au fost descoperite de reprezentanţii Muzeului Casa Mureşenilor în vara lui 2016, într-o activitate pe care au avut-o cu un grup de la Institutul Cultural Român.

Proiectul Colecția „Nicolae Frunteş” din Şirnea – un model sustenabil de protejare a patrimoniului va aduce în muzeul din Şirnea specialişti care se vor ocupa de această colecţie, de la inventarierea profesionistă a obiectelor, până la intervenţii de conservare. Specialiştii vor sta câte o săptămână în muzeu, în lunile mai, iunie, iulie şi august.

Totodată, proiectul va presupune şi mai multe activităţi de conştientizare a comunității locale asupra importanței protejării patrimoniului şi moştenirii culturale.

Comentarii

Ultimă oră