Sari la conținut

„Jocul strămoşesc” al Junilor Dorobanți, duminică la Crucea Dreptăţii

jocul-stramosesc-al-junilor-dorobanti-duminica-la-crucea-dreptatii

Duminică, 19 august 2018, Societatea Junilor Dorobanţi şi Uniunea Junilor din Şchei şi Braşovechi organizează tradiţionalul „Joc Strămoşesc” de la Crucea Dreptăţii (în Schei, la Fântâniţa Popii, pe strada Pajiştei, lângă rezervor).

La acest eveniment plin de fast şi veselie, sunt invitati toti iubitorii tradiţiei braşovene a Junilor din Şcheii Braşovului, sărbătoarea (care face parte din calendarul de activităţi ale Junilor) fiind ultimul joc strămoșesc din cele patru care au loc în fiecare an în Șcheii Brașovului.

„Jocul strămoşesc” este un proiect finanțat din bugetul Municipiului Braşov.

Programul evenimentului:

10.00 - Hora Junilor în Piaţa Unirii

14.00 – Aducerea fetelor la joc. Prezentarea jocurilor tradiţionale (sârba, breaza, ardeleana, brâul, braşoveanca)

20.00 Încheierea jocului.

 „Jocul Strămoşesc” reprezintă una dintre cele mai frumoase şi spectaculoase tradiţii din Şchei şi constituie unul din rarele momente când, alături de juni, pot fi admirate băiatele din Şchei-Pajişte, înveşmântate în frumosul port tradiţional din Şchei: sumnă şi laibăr de brocart, cămaşă de borangic, „pumni” cusuţi cu fir de argint, brâie cu paftale din metal preţios.

Vor fi prezentate jocurile strămoşeşti pe care tinerii trebuie să le cunoască pentru a fi integraţi în viaţa socială a adulţilor din Şcheii Braşovului: hora junilor, brâul, breaza, ardealeana, sârba şi braşoveanca.

„Jocul strămoşesc” este o ultimă rămăşită din perioada în care comunitatea românească din Şchei mai păstra încă multe din trăsăturile caracteristice satului transilvănean tradiţional.

Este o sărbătoare în care mai ales în trecut era implicată toată populaţia din Şchei, inclusiv fetele şi famiile lor, întocmai ca în „Ziua de Stropit” din Lunea Mare din perioada Paștelor. Tinerii trebuiau să convingă fetele şi pe rudele lor să vină la joc. Participarea aceasta prespunea mai mult decât efortul fetelor de a învăţa să „joace” şi să aibă purtări alese.

În caz de vreme nefavorabilă, jocul va fi reprogramat pentru duminica următoare.

Comentarii

Ultimă oră