Sari la conținut

Judeţul Braşov, ultimul în topul populaţiei ocupate în agricultură

Într-un top realizat de www.businessday.ro, procentele populaţiei din judeţe ocupate în agricultură se situează între 12,9%, în Brasov şi 55,1% în Teleorman.  Desi la nivel national, ponderea populatiei ocupate in agricultura se invarte in jurul a 28%, in 30 de judete ponderea este mai mare, iar in 10 ponderea este mai mica (vezi graficul aici). Datele pe judete sunt din 2008.
Procente mult mai mari faţă media europeană. În top avem judeţele Teleorman şi Giurgiu cu procente ce depăşesc 50%, dar în 12 judeţe ponderea celor ocupaţi în agricultură depăşeşte 40%. Chiar şi judeţele considerate bogate, respectiv Timiş, Cluj, Braşov sau Constanţa, au un procent din populaţie ocupată în agricultură, de 2-3 ori mai mare decât media europeană, care este în jur de 5%. De exemplu, în cazul Braşovului, acest procent este mai mult decât dublu faţă de media europeană. Dincolo de faptul ca 28% din populatia ocupată generează doar 7% din PIB, trebuie remarcat că cea mai mare parte a celor ocupaţi în agricultură nu plătesc taxe, însă mulţi dintre ei primesc ajutoare sociale, gradul de săracie în rândul acestora fiind mult peste medie.
România faţă de Europa. În România, 45% din populaţie locuieşte în mediul rural, iar din cele 9,1 milioane de persoane, cât reprezintă populaţia ocupată, 2,5 milioane (aproximativ 28%) sunt ocupate în agricultură. Dintre acestea, mai mult de un milion reprezintă numarul lucrătorilor familiali neremuneraţi. În acelasi timp, ponderea agriculturii în PIB este de 7-8%. La nivelul Uniunii Europene, aproximativ 30% din populaţie locuieşte în mediul rural, însă doar 4-5% din populaţia ocupată este implicată în agricultură, ceea ce arataă că cea mai mare parte dintre adulţii care locuiesc în mediul rural nu îşi câştigă existenţa lucrând pământul. Mai mult, ponderea agriculturii în PIB-ul UE este de doar 2%.

Comentarii

Ultimă oră