Sari la conținut

Jurnalul de licean al lui Valeriu Branişte, într-o abordare modernă inedită

jurnalul-de-licean-al-lui-valeriu-braniste-intro-abordare-moderna-inedita

Braşovenii sunt aşteptaţi, sâmbătă, 2 noiembrie 2019, de la ora 12.30, la Biblioteca Judeţeană, la lansarea albumului lui Valeriu Branişte, „Diariul meu de septiman – Jurnal de licean (1885-1886)”, cu ilustraţii de Felician Petru Crişan.


     Vorbim despre o lucrare aparte.


    Practic, la 5 ani de la ediţia manuscrisului, apărută la editura clujeană Argonaut şi la 2 ani de la platforma media http://jurnaldelicean.qulto.ro/#/page/1 , lucrarea de acum este inspirată de notiţele zilnice ale lui Valeriu Branişte, este lansat de Biblioteca Judeţeană Braşov.

„Pornind de la textul jurnalului şi de la experienţa de ilustrator la aplicaţia media construită de Qulto, Felix Crişan a ales să creeze o ilustraţie reprezentativă pentru fiecare zi din jurnal. Practic, a realizat o cronică în imagini a jurnalului pentru perioada cuprinsă între 25 iunie 1885 şi 17 aprilie 1886. Toate evenimentele relatate, vacanţe, lecţii, întâlniri, petreceri, lecturi, excursii şi picnicuri, au căpătat un chip”, spun reprezentanţii Bibliotecii.


  Volumul este rezultatul a doi ani de muncă intensă, de documentare şi de redare personală a epocii în ilustraţiile realizate de un artist contemporan.


   Cartea cuprinde atât imagini, cât şi textul corespunzător zilei reprezentate grafic, accesibil prin intermediul codului QR.


  Astfel, liderul de proiect, Claudia Popescu a dorit să propună o modalitate inovatoare de a citi, combinând lectura cu arta şi tehnologia. Rezultatul este o carte apărută din pasiune, prin care un text vechi, din secolul al XIX-lea prinde viaţă nu numai prin litera scrisă, dar şi prin imagini ale trecutului construite de prezent şi este înviat pe ecranul unei tablete sau telefon mobil.


   Volumul va fi prezentat de Ruxandra Nazare, Daniel Nazare şi Felix Crişan. Lansarea va fi însoţită şi de expoziţia de ilustraţii originale şi va fi urmată de o sesiune de autografe. Cartea se va distribui gratuit participanţilor.

Comentarii

Ultimă oră