Sari la conținut

Primul şi singurul român care a văzut pământul de la mii de kilometri distanţă, de la bordul unei nave cosmice, Dumitru Prunariu, a mărturisit ieri – după ce a primit, la Braşov, medalia aniversară - că a existat o clipă înaintea plecării în misiunea de acum 30 de ani, în care l-a încolţit teama de moarte: „M-am gândit, cu o zi înainte să decolez, pentru că am avut timp de reflectare, că este posibil să mor, să nu mai întorc acasă. În momentul în care am intrat în febra ultimelor pregătiri, toate lucrurile au fost atât de bine şi de rapid planificate, încât n-am mai avut timp să ne gândim”.
A slăbit aproape un kilogram. Prunariu îşi aminteşte că familia sa a fost mai copleşită de emoţii şi temeri: Eu, în tot zborul meu de opt zile, am slăbit 800 de grame, iar soţia mea, care a rămas la sol, patru kilograme şi jumătate. Asta-mi spune tot". El a explicat că temerile erau justificate, de vreme ce el şi colegul său rus, Leonid Popov, au zburat cu ultima navă din seria “Soyuz”, care a început cu o catastrofă: cosmonautul Vladimir Komarov, de pe  Soyuz1, a murit în timpul misiunii. El are un un monument în locul în care a căzut nava, fără să i se deschidă paraşuta. Alţi trei cosmonauţi ruşi au murit din cauza unei dezermetizări accidentale la intrarea în atmosferă a navelor din seria “Soyuz”.
Dumitru Prunariu a mărturisit, cu aceeaşi părere de rău, că nu crede că va mai avea un succesor în următoarele două decenii, motivul nefiind lipsa cosmonauţilor, ci a crizei de mijloace de lansare.

Comentarii

Ultimă oră