Sari la conținut

Laika, prima fiinţă terestră care a zburat în spaţiu

laika-prima-fiinta-terestra-care-a-zburat-in-spatiu

Ziua de 3 noiembrie întotdeauna o să fie legată de Laika, prima fiinţă terestră care a zburat în spaţiu.

Pe 3 noiembrie 1957, autorităţile sovietice au trimis prima fiinţă vie pe orbita terestră. Pentru acest experiment a fost ales un câine maidanez, o caţeluşă foarte docilă, ascultătoare şi cuminte!

Laika fusese luată de pe străzile Moscovei cu doar o săptămână înainte de lansarea rachetei.

Alături de ea, alţi 35 de câini maidanezi au fost aleşi pentru a lua parte la diferite zboruri în spaţiu, înainte de prima misiune cu echipaj uman, la care avea să participe Yuri Gagarin.

În acel moment, URSS era în fruntea explorării spaţiale, în strânsă competiţie cu Statele Unite. Despre Laika nu s-au aflat amănunte în exterior, decât destul de târziu, pentru că detaliile experimentului au fost ţinute secrete mult timp. De ce? Cum tehnologia nu era suficient de avansată atunci şi rachetele nu se puteau întorcea în siguranţă la sol, era evident din start că Laika va muri în timpul zborului. Cazul ei a atras atenţia presei străine atunci când datele au fost făcute publice şi a provocat o reacţie de revoltă în rândul oamenilor.

În orice caz, sacrificată de dragul ştiinţei, Laika a fost prima ființă terestră care a efectuat o călătorie cosmică, zburând în jurul Pământului. Pe baza datelor obținute în urma călătoriei ei s-a constatat că un organism viu poate suporta condițiile unui zbor în afara atmosferei terstre, deschizând calea primului om în spațiu și ulterior a celui dintâi om pe Lună.


  În anii ’50 ai veacului trecut între URSS și Statele Unite era o luptă strânsă pentru „cucerirea” spațiului cosmic.

După ce sovieticii trimiseseră primul satelit în jurul Terrei, miza era acum prima ființă vie.

Oamenii de știință sovietici au ales câini vagabonzi deoarece au considerat că aceste animale erau deja obișnuite cu condițiile dificile de viață, inclusiv ger și inaniție. Cățeaua de aproximativ 3 ani s-a făcut iubită instantaneu. Savanții i-au dat numele de Laika adică „cea care latră”. Printre poreclele ei se numără „Kudryavka” („Micul Cârlionț”), „Zhuchka” („Gândăcelul”) sau „Limonchik” („Lămâița”). Laika a devenit rapid o vedetă mondială. Americanii i-au spus „Muttnik” (de la „Mutt”- „potaie” plus sufixul -nik), totul fiind o glumă legată de numele Sputnik. O revistă rusească o descria drept flegmatică și foarte sociabilă cu ceilalți câini. Savanții spuneau despre ea că era ”cuminte și fermecătoare”.

Pentru a o adapta la condițiile de zbor din naveta Sputnik 2, a fost introdusă progresiv în cuști din ce în ce mai mici. Acest lucru i-a determinat dereglări ale bioritmului. Laika era oricum pe un drum cu un singur bilet, doar dus.

Pentru Partidul Comunist era important ca ruşii să fie primii care duc o ființă vie în spațiu, astfel încât nu le-a păsat de soarta animalului. Oamenii de știință nu au fost lăsați să ia măsurile necesare pentru a o aduce pe Laika teafără înapoi. Antrenamentele au deteriorat sănătatea cățelei. Au fost facute cu micuţa căţeluşă exerciții în centrifugă pentru a simula accelerarea rachetei și pentru ca ea să se obișnuiască din timp cu zgomotele făcute de zbor. Pentru Laika nu a fost uşor. Pulsul i-o lua razna și presiunea sângelui creștea alarmant, dar antrenamentele nu s-au oprit. A fost forțată să mănânce un gel cu mare conținut caloric pentru a se acomoda cu hrana pe care urma să o aibă în spațiu.

Înainte de lansare, un savant a luat-o acasă pentru a se juca cu copiii săi. Mai târziu, în memoriile sale acesta spunea: „Doream să fac ceva frumos pentru ea. Mai avea atât de puțin timp de trăit.”

În dimineața lui 3 noiembrie 1957, naveta Sputnik 2 cu Laika la bord a decolat. Când a fost închisă în capsulă, un tehnician i-a pupat nasul și i-a urat călătorie plăcută, știind că nu avea să se întoarcă.

La momentul de maximă accelerație, respirația pasagerei a crescut chiar și de patru ori față de normal. Senzorii au arătat 103 de bătăi pe minut înainte de lansare și 240 la începutul accelerării. Toate datele indicau stresul deosebit la care era supusă Laika.

Din păcate la aproximativ șase ore de la lansare, Laika a murit datorită defecțiunilor la sistemul de răcire al aparatului de zbor.

New York Times şi alte ziare americane au criticat vehement acest experiment sovietic, din perspectiva apărării drepturilor animalelor, unii sugerând chiar că în locul unui animal ar fi fost bine să fi fost trimis însuşi Hruşciov.

În orice caz, Laika a fost o deschizătoare de drumuri. Iar astazi, 3 noiembrie 2016 se împlinesc 59 de ani de când prima fiinţă terestră a zburat în spaţiu. E impresionant cum, de la acea dată de 3 noiembrie 1957, s-au putut schimba atât de multe şi cât de mult a avansat tehnologia. Cât s-au dezvoltat şi perfecţionat în aşa o perioadă relativ scurtă deplasările în cosmos!

Comentarii

Ultimă oră