Sari la conținut

Valentin Luca a început meseria de barman din pasiune pentru....sticle şi pentru Tom Cruise.

Răbdare, pasiune, dexteritate şi....multă bună dispoziţie sunt ingredientele pentru un cocktail de succes şi o poveste desprinsă parcă din filmele americane.
Inspirat de Tom Cruise. Povestea braşoveanului Valentin Luca a început în urmă cu mai bine de 5 ani, când s-a angajat ca barman la un local din oraş. A învăţat întâi să prepare cokteiluri simple şi să îi servească  pe cei care îi treceau pe la bar. Asta până când, din întâmplare a dat peste un film cu Tom Cruise.  „Am văzut  filmul Cocktail cu Tom Cruise şi mi-a plăcut.  Am fost impresionat când l-am văzut pe el atât de carismatic în spatele barului şi cum arunca sticle prin toate direcţiile. Şi mi-am zis, de ce nu pot să fac şi eu asta. Să ţintesc spre performanţă, spre altfel de “bartending”," îşi aminteşte Vali.
Face performanţă. Vali a renunţat la munca de la bar pentru antrenamente. A început să arunce sticle în aer, să jongleze cu shakere, până când s-a perfecţionat. A spart sute de sticle şi a pierdut sute de ore ca să ajungă în vârf. „Trebuie să renunţi la foarte multe. Însă dacă îţi doreşti foarte mult să faci asta şi te vezi undeva sus şi vrei să faci performanţă, automat îţi sacrifici multe ore. Comtează mult să ai atât voinţă cât şi dexteritate şi cât de mult îţi doreşti să faci un alt fel de “bartending”," povesteşte barmanul. Ceea ce face Vali nu este doar un show de excepţie, ci un sport de performanţă.  Flair “bartendingul", cum îi spune el, este un stil de viaţă, nu o meserie. Şi asta pentru că necesită o pregătire intensă, ore în şir de antrenament şi foarte multă pasiune. „Showul fire flairul, presupune foc pe sticle, artificii, înseamnă să faci clientul să se simtă bine, tu fiind în partea cealaltă a barului, în timp ce îi faci o băutură. Însă nu trebuie să exagerăm cu aruncatul de sticle. Adică, dacă îţi cere un cockteil,  tu nu trebuie să stai minute în şir să arunci sticle în timp ce el moare de sete acolo" spune Vali.
Peste 60 de concursuri. „Magicianul cocktail-urilor", Valentin Luca, continuă să uimească braşovenii şi românii de pretutindeni. După ce a fost desemnat triplu campion naţional „Bar Master Competition"şi  a participat la peste 60 de concursuri naţionale şi internaţionale de flair, simpaticul barman se mândreşte acum şi cu titlul de campion mondial. Vali s-a confruntat în competiţie cu nume mari din bartendingul internaţional, pe care le-a şi depăşit. „Ultimul meu concurs a fost în finala din Varşovia, în martie, pe care l-am câştigat. Un concurs foarte mare, unde l-am învins pe campionul mondial în flair “bartending”, Danilo Oribe".  
Şi-a deschis o şcoală. În România se poate trăi din bartending. Şi asta pentru că Vali, împreună cu încă 5 băieţi, la fel de talentaţi, şi-au deschis o şcoală de profil. „În fiecare lună se strâng mulţi cursanţi, dar limita maximă este de 15. Pentru că trebuie să acordăm atenţia necesară fiecăruia dintre ei."  declară din postura de profesor, Vali.
Sfatul lui Vali pentru tinerii care vor să se apuce de flair este că le trebuie o doză foarte mare de determinare. Şi asta pentru că nu este suficient să arunci cu sticle în stânga şi în dreapta ci scopul lor este să facă oamenii să se simtă bine. Povestea lui Vali Luca începe cu a fost odată şi se termină cu va continua. Şi asta pentru că, la cei 24 de ani pe care îi are, magicianul cocktelurilor promite că va continua să uimească oamenii cu pasiunea lui nemărginită pentru....sticle.

Comentarii

Ultimă oră