Sari la conținut
maine-se-redeschide-canionul-sapte-scari

Canionul Șapte Scări se va redeschide mâine dimineață (6 aprilie 2019), după o perioadă în care a fost închis. Canionul fusese închis din cauza pericolului de cădere de pietre și stânci.


   Canionul „Șapte Scări” din Masivul Piatra Mare, în apropiere de Brașov, este considerat un loc unic în țară, cu căderi succesive de apă ce se prăvălesc pe pereții verticali, cățărări de zeci de metri pe scări înclinate sau verticale, dar și cu un zgomot asurzitor al apei.

Scările și pasarelele sunt din fier zincat. În cuprinsul canionului există șapte cascade, cea mai înaltă fiind de 35 de metri. Obiectivul turistic reprezintă niște scări săpate în calcar, având o lungime de 160 de metri și o diferență de nivel de 60 de metri, la o altitudine de 950 de metri.

Defileul este format din șapte trepte între 2,5 și 15 metri, care îi dau numele și care se transformă în cascade când volumul de apă al pârâului Șapte Scări, afluent al râului Șipoaiei, este crescut.

Cea mai înaltă cascadă are 35 de metri, unde apa se prăvăleşte zgomotos în gol, încleştată între pereţii abrupţi cu înălţimi ce depăşesc 50 de metri. Pereţii văii sunt în acest sector aproape verticali, foarte apropiaţi, slefuiţi de permanenta cădere a apei.

Denumirea „Şapte Scări” provine de la cele şapte cascade care s-au format ca urmare a rupturilor de pantă.

Şapte Scări păstrează urmele evoluţiei morfologice recente a întregului masiv. Sunt cele mai spectaculoase chei din întreg arealul Masivului Piatra Mare.


   Canionul Şapte Scări, alături de Canionul Tamina, sunt principalele obiective turistice pe care le oferă masivul Piatra Mare, locuri unice la noi în ţară.

Nu este un simplu canion, ci unul care se parcurge urcând scările din fier, care majoritatea sunt proptite cu o oarecare înclinaţie, pentru a facilita urcarea, iar una dintre ele, cea mai lungă, este verticală.


    De-a lungul primelor patru trepte, firul apei efectuează şase schimbări de direcţie, paralele două câte două, aceasta explicându-se prin prezenţa şi direcţia diaclazelor din masa calcarelor dispuse într-o reţea rectangulară. Traseul este amenajat cu scări metalice şi podeţe, dar trebuie parcurs cu multă grijă, deoarece din cauza ploilor torenţiale acestea s-au degradat.

  Cel mai uşor se poate ajunge la Canionul Şapte Scări din localitatea Timişu de Jos, în zona turistică cunoscută sub numele de Dâmbu Morii, la aproximativ 2 km de intrarea în Braşov. De aici, pe un traseu marcat cu bandă galbenă, se ajunge în maxim 1 oră la canion, iar traversarea sa durează în jur de 30 minute.

În apropierea cheilor se ramifică spre stânga o poteca de legătura care trece pe sub Prăpastia Ursului.

De lângă panoul cu informaţii despre canionul Şapte Scări, poteca pare că se închide. În faţă apar pereţi verticali, foarte apropiaţi, din care se prăvăleşte apa, pare că nu există nicio cale de a trece de ei. Şi totuşi se poate.

În partea din dreapta o scară metalică uşurează trecerea, intrând în lumea fantastică a canionului. Se continuă apoi pe un podeţ până la a doua cascadă, şi de aici la cea mai înaltă cascadă din canion.

Frumuseţea canionului constă în desele schimbări de direcţie, care împiedică privirea să cuprindă în ansamblu tot canionul. După alte încă patru schimbări bruşte de direcţie, pereţii încep să se îndepărteze şi canionul ia sfârşit.

De la canionul Şapte Scări, traseul poate continua spre cabana Piatra Mare. Priveliştea cu o vegetaţie bogată, oferă un tablou incredibil. Traseul prin Canionul Şapte Scări este accesibil unui grup variat de iubitori de natură, el reprezentând o alternativă foarte bună pentru o ieşire de o zi.

Comentarii

Ultimă oră