Sari la conținut

„Mame adolescente”, proiect de conștientizare în școlile brașovene

mame-adolescente-proiect-de-constientizare-in-scolile-brasovene

„Mame adolescente” este tema proiectului care va demara marţi, 15 mai 2018, în mai multe unităţi şcolare din judeţ, la iniţiativa Clubul Soroptimist Internațional Braşov, în parteneriat cu Inspectoratul Şcolar al Judeţului Braşov şi Agenţia Naţională Împotriva Traficului de Persoane Centrul Regional Braşov.

Scopul proiectului este de conștientizare a adolescenţilor asupra consecințelor și problemelor generate de începerea precoce a activității sexuale.

Activitățile proiectului urmăresc să ofere sprijin mamelor adolescente pentru a-și continua studiile și să-și depășească problemele de sănătate fizică, psihică, sociale, financiare.

„În politicile publice din România există prevederi legale singulare și programe disparate în domeniul maternității infantile, fără o abordare unitară. Educația sexuală precară realizată în familie și absența acestui subiect din programele școlare au condus la plasarea României pe locul al doilea in Uniunea Europeană ca număr de adolescente mame. În medie, în ultimii 15 ani, 8.500 de adolescente devin anual mame. Familia se opune abordării subiectelor implicate în educaţia sexuală cu adolescenții, considerând că ar influența inițierea precoce a vieții sexuale. Studiile efectuate prezintă o puternică corelație între proveniența dintr-un mediu defavorizat socio-economic și maternitatea precoce. Divizarea economico-geografică a României în regiuni dominate de sărăcie și regiuni prospere se reflectă și în ponderea crescută a cazurilor de maternitate precoce în zonele rurale sărace”, sunt argumentele prezentate de Clubul Soroptimist Internațional Braşov în susţinerea acestui proiect.

În cadrul acțiunii comune, reprezentanţi ai entităţilor implicate vor organiza, începând din 15 mai 2018, ateliere interactive în şase unități școlare din județul Braşov şi vor oferi informații privind educația sexuală, maternitatea, respective cadrul legal pentru protecţia drepturilor copilului în Romania.

Şcolile din judeţul Braşov pentru care s-a încheiat protocol în vederea desfăşurării de acţiuni intense de informare tematică sunt: Colegiul Naţional Economic „Andrei Bârseanu” Braşov, Colegiul Tehnic de Transporuri Braşov, Şcoala Gimnazială „Şt.O.Iosif” Braşov, Şcoala Gimnazială Budila, Şcoala Gimnazială Tărlungeni, Şcoala Generală Zizin.

Acţiunile de informare pe raza judeţului Braşov se înscriu într-un program mai larg pe această tematică, început în anul 2017 de Uniunea Soroptimist International România în şapte judeţe din ţară (Ilfov-Bucureşti, Braşov, Cluj, Dolj, Olt, Timiş, Damboviţa), în cadrul proiectului internaţional în parteneriat cu Uniunea Soroptimist International din Danemarca.

Comentarii

Ultimă oră