Sari la conținut

Ministrul Sănătăţii nu e de acord ca în România să se fumeze în spaţii publice

ministrul-sanatatii-nu-e-de-acord-ca-in-romania-sa-se-fumeze-in-spatii-publice

Ministrul Sănătăţii, Vlad Voiculescu nu e de acord să se modifice legea care interzice fumatul în spaţii publice.

Vlad Voiculescu, a afirmat că intenţia de modificare a legii care interzice fumatul în spaţiile publice reprezintă un "atentat împotriva tuturor cetăţenilor" în condiţiile în care anual mor în România din cauza bolilor generate de fumat 42.000 de oameni - echivalentul a "200 de avioane prabuşite".

Ministrul Sănătăţii a arătat, în deschiderea conferinţei "2035 - Prima generaţie fără tutun a României", găzduită de Palatul Cotroceni, că propunerea de modificare a legii provine chiar de la Comisia de Sănătate a Senatului, care a venit cu amendamente de modificare a legislaţiei actuale ce ar "permite practic să se fumeze în orice spaţiu închis", dacă acesta este inscripţionat corespunzător.

O astfel de modificare ar reprezenta un "atentat la sănătatea tuturor cetăţenilor, indiferent dacă sunt angajaţi sau angajatori, copii sau adulţi", a acuzat Vlad Voiculescu, care a făcut apel la Camera Deputaţilor să nu modifice prevederile legii care interzice fumatul în spaţii publice.

În România mor anual 42.000 de oameni din cauza fumatului, echivalentul a 200 de avioane prabuşite, a afirmat Ministrul Sănătăţii, Vlad Voiculescu.

Ministrul a negat faptul că România are cea mai dura legislaţie în domeniul fumatului şi a subliniat că experienţa tărilor europene care au introdus legi similare arată că efectele economice "nu sunt deloc insurmontabile" iar efectele pozitive asupra sănătăţii sunt incomparabil mai mari.

Ministrul Sanatatii a precizat că extrem de importantă este prevenirea debutului fumatului, într-o ţară în care 5% dintre copiii de 11 ani au fumat măcar o dată, iar 37% dintre copiii de 15 ani au fumat cel puţin o ţigară.

Ţinta acestei strategii anti-fumat este ca, la orizontul anului 2035, doar 55 dintre copiii cu vârsta cuprinsă între 13 şi 15 ani să fumeze.

Comentarii

Ultimă oră