Sari la conținut
monumente-in-miscare-in-piata-sfatului

Din 20 octombrie, 21 de sculpturi de mari dimensiuni ale artistului Aurel Vlad vor comemora Revolta de la Braşov din anul 1987 în faţa Muzeului Judeţean de Istorie din Piaţa Sfatului.

De la ora 14, artistul, curatorul proiectului și directorul Muzeului Judeţean de Istorie vor inaugura ansamblul sculptural numit „Neliniştea unei mulţimi”.

Vernisajul face parte şi din atelierul „Pledoarie pentru muzee ale comunismului în România”, organizat de Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului şi Memoria Exilului Românesc.

Proiectul propune sculpturi monumentale, cu impact puternic şi imediat, care să atragă atenţia atât publicurilor tinere, care nu au trăit în perioada comunistă, cât şi adulţilor care au trăit diferitele perioade şi aspecte ale dictaturii.

La Braşov este comemorată Revolta de la Braşov din anul 1987, o acţiune de protest împotriva politicilor economice şi sociale impuse de Nicolae Ceauşescu, când 61 de muncitori de la Întreprinderea de Autocamioane Steagul Roşu au fost arestaţi. Ansamblul sculptural creat de sculptorul şi profesorul Aurel Vlad, „Neliniştea unei mulţimi”, are 21 de personaje, fiecare având 2,9 metri.

Proiectul „Monumente în mişcare - Memoria Rezistenţei” deschide problematica memoriei istoriei recente a dictaturii comuniste prin crearea şi amplasarea de monumente de artă contemporană în oraşe unde au existat mişcări de rezistenţă împotriva comunismului sau spaţii opresive de detenţie: Piteşti, Râmnicu Sărat, Braşov, Făgăraş, Oradea.

Comentarii

Ultimă oră