Sari la conținut

O mie de medicamente nu au încă preţ şi ar putea fi retrase de pe piaţă

o-mie-de-medicamente-nu-au-inca-pret-si-ar-putea-fi-retrase-de-pe-piata

Medicamentele se ieftinesc, dar nu se mai găsesc. Aproape o mie de medicamente ar putea fi retrase din farmacii peste câteva zile. Tratamentele lipsesc cu desăvârşire de pe noua listă de medicamente cu preţ scăzut, care trebuie să intre în vigoare la 1 iunie. Autorităţile şi producătorii dau vina unii pe alţii. Primii acuză profituri uriaşe nejustificate, iar ceilalţi contestă preţurile impuse. La mijloc stau bolnavii care au nevoie de tot mai multe pastile, scrie digi24.ro.

În ultimii şase ani, medicamentele din România au costat chiar şi de patru ori mai mult decât în ţările cu care ne comparăm. Ceea ce a adus industriei farmaceutice profituri uriaşe. Românii consumă tot mai multe medicamente. În primul trimestru al acestui an, vânzările au crescut cu 11%, ajungând până la 3,27 de miliarde de lei. Cea mai importantă creştere, de 20%, au înregistrat-o medicamentele eliberate fără reţetă. De la 1 aprilie, toate preţurile au intrat într-un proces de recalculare, iar noua listă ar trebui să fie aplicată de la 1 iunie. De exemplu, pentru un tratament al infecţiilor urinare, pacienţii plătesc acum 38 de lei. După reducere, ar urma să coste 11 lei.

„Interesele Casei sunt puţine: pacientul să fie satisfăcut, să colectăm cât mai mulţi bani şi să nu-i cheltuim, să plătim medicamente ieftine şi doar atunci când trebuie”, spune Vasile Ciurchea, preşedintele CNAS.

Comentarii

Ultimă oră