Sari la conținut
oltenii-pe-cale-de-disparitie

România va pierde peste patru milioane de locuitori până în anul 2050, iar cele mai dramatice scăderi ale populaţiei se vor înregistra în regiunile din sudul ţării, arată o nouă analiză realizată de profesorul Vasile Gheţău, director al Centrului pentru Cercetări Demografice al Academiei Române, scrie money.ro. Cele mai mari scăderi ale populaţiei, luând în consi­derare şi fenomenul mi­graţiei interne, vor avea loc în regiunea sud-vest Oltenia (adică în judeţele Dolj, Gorj, Mehedinţi, Olt şi Vâlcea), care va pierde 33% din populaţie până în 2050, adică aproape 700.000 de locuitori. De asemenea, celelalte două regiuni din sudul ţării (regiunea sud- Muntenia şi sud-est) vor rămâne cu o populaţie cu 29%, respectiv 28% mai mică decât în 2011, potrivit estimărilor profesorului Gheţău, scrie zf.ro.

Deşi proiecţiile demografice par a fi îndepărtate, scăderea forţei de muncă, îmbătrânirea populaţiei şi creş­terea costurilor cu persoanele vârstnice sunt elemente importante pentru deci­ziile de business, în timp ce scăderea populaţiei afectează semni­ficativ creş­terea eco­nomică.

O situaţie cu totul specială o înregistrează regiunea Bucureşti-Ilfov, puternic influenţată de migraţia internă (adică de stabilirea locuitorilor din alte regiuni în Capitală). Dacă nu ar exista fenomenul migraţiei, populaţia din Bucureşti-Ilfov s-ar reduce cu circa un sfert până în anul 2050, iar vârsta medie a locuitorilor ar fi de aproape 52 de ani în acel an, extrem de înaintată.

„În general, regiunea de sud a ţării a fost afectată de o îmbătrânire masivă a populaţiei, ca urmare a fluxurilor migratorii ale tinerilor către Capitală. Iar situaţia este dramatică din acest punct de vedere, pentru că în Teleor­man, de exemplu, rata mortalităţii ajun­sese la un nivel record, de 17 la mia de locuitori, cu mult peste media naţională de 11- 12 la mie. În ceea ce priveşte regiunea Bucureşti-Ilfov, aceasta «trăieşte» din imigraţie, pentru că altfel situaţia ar fi dezastruoasă. Bucureştiul a beneficiat de un aport de imigranţi tineri, ceea ce a salvat regiunea din punctul de vedere al indicatorilor demografici“, a explicat Gheţău.

Comentarii

Ultimă oră