Sari la conținut

Părintele ceramicii figurative, Nicolae Diaconu, a murit

parintele-ceramicii-figurative-nicolae-diaconu-a-murit

Ne-a părăsit un mare artist român. Unul dintre cei mai mari meșteri ceramiști ai României, supranumit și „părintele ceramicii figurative” nu mai e printre noi. Dar ne-a lăsat creaţiile sale.

Universul satului românesc nu ar putea fi perceput și cunoscut în toată frumusețea sa fără operele artistului popular Nicolae Diaconu. Talent nativ ieșit din comun, Nicolae Diaconu a promovat în țară și în lume tradițiile românești, cu ingeniozitate, originalitate, prin figurinele din lut cărora le-a dat viață și personalitate.

Apreciat și contestat, totodată, pentru lucrările unice pe care le realiza în lut, Nicolae Diaconu reușea să transforme meșteșugul în artă rafinată și să înscrie pe hartă un nou punct de referință: Codlea.

Nicolae Diaconu a creat cu propriile mâini o lume, prin simpla modelare a lutului.

Prin talentul său nativ ieșit din comun, prin calitățile excepționale de plastician ceramist, prin ingeniozitate și perseverență, Nicolae Diaconu și-a căutat cu stăruință și și-a găsit şi impus după ani de căutări, un stil artistic propriu.

„În atelierul pe care şi l-a amenajat în Codlea, Nicolae Diaconu a lucrat de dimineaţa până seara. Toate personajele satului românesc au prins viaţă în atelierul meşterului. Cel mai mult i-a plăcut să redea chipul ţăranului şi cu o răbdare de fier, să modeleze perfect fiecare detaliu. Creaţiile sale au devenit un fel de brand de ţară. Expoziţiile personale organizate în mai multe oraşe din ţară şi străinătate şi participarea la numeroase târguri i-au adus multe distincţii naţionale şi internaţionale. Premiul Fundaţiei Naţionale pentru civilizaţie rurală „NIŞTE ŢĂRANI” îl recomandă ca unul dintre cei mai prestigioşi artişti ceramişti de sorginte populară”, aflam dintr-un amplu interviu realizat acum câţiva ani, cu Nicolae Diaconu, în Emisiunea „Braşoveni pentru braşoveni”, prezentată de Onelia Pescaru.

Nicolae Diaconu și-a împlinit un vis, acela de a transmite mai departe fiului său, Marius Diaconu, dragostea modelării lutului tradiției românești, un fiu de care a fost tare mândru.

Comentarii

Ultimă oră