Sari la conținut

Păzea, şoferi! Băutul la volan se amendează mai dur

Limita de alcoolemie de la care condusul sub influenţa alcoolului devine din contravenţie infracţiune scade de la 0,8 la 0,5 grame de alcool în sânge.
Prevederea apare într-un amendament la proiectul de modificare a Codului rutier care a fost aprobat de Comisia juridică a Camerei, a declarat, joi, şeful Poliţiei Rutiere.
"Singurul aviz pe care Comisia juridică l-a dat până în momentul de faţă este reducerea alcoolemiei în sânge de la 0,8 la 0,5. Practic este o aliniere la normele europene, dar şi evoluţia din ultima perioadă a evenimentelor rutiere care se produc având ca circumstanţă agravantă consumul de alcool sau droguri a contribuit la luarea unei astfel de decizii", a declarat,  unei agenţii de presă,  şeful Poliţiei Rutiere, Lucian Diniţă.
Au fost propuse 487 de amendamente. Potrivit comisarului şef Lucian Diniţă, la proiectul de modificare a Codului rutier au fost aduse 487 de amendamente, printre care figurează şi sancţiuni mai dure pentru şoferii care depăşesc limita de viteză, conduc sub influenţa alcoolului sau agresiv. În privinţa depăşirii vitezei legale, Diniţă a precizat că se poartă discuţii cu privire la adoptarea unei variante, respectiv ori creşterea perioadei de suspendare a dreptului de a conduce de la trei luni la un an, ori ca perioada să crească la un an după trei cazuri de depăşire a vitezei legale.
Nu intră în vigoare de la 1 ianuarie.  "În media s-a relatat că începând cu 1 ianuarie 2012 intră în vigoare noul Cod rutier. Comisia din Camera Deputaţilor l-a denumit aşa, dar sunt modificări şi completări la legea cadru care reglementează circulaţia pe drumurile publice şi nu vor intra în vigoare la 1 ianuarie. Ele vor intra în vigoare în momentul în care Parlamentul va discuta cele 487 de amendamente care sunt formulate în momentul de faţă. Or acestea comportă timp, comportă, sigur, o gândire profundă, consultarea societăţii civile vizavi de aceste aspecte", a spus Lucian Diniţă.  
Discuţiile între şoferi şi poliţişti vor fi înregistrate. Membrii Poliţiei Rutiere au montat pe zece dintre maşinile din dotare sisteme performante de monitorizare video şi audio, folosite deja cu succes în Statele Unite ale Americii.  Astfel, în momentul în care un şofer este oprit de un echipaj de poliţie, întreaga discuţie va fi înregistrată şi va putea fi ascultată apoi de către superiorii agenţilor.Înregistrările vor putea fi folosite şi în instanţă, în cazul proceselor prin care se contestă diferite amenzi primite de către participanţii la trafic. "Este clar că în caz de necesitate de probatoriu, probatoriul va exista", a declarat pentru gândul Lucian Diniţă, comisarul şef al Poliţiei Rutiere.Pentru început, maşinile care sunt dotate cu astfel de sisteme vor fi folosite pentru monitorizarea traficului pe autostradăzile A1 şi A2 şi în Argeş, Vâlcea, Sibiu, Hunedoara, Arad şi Dej, a mai explicat Diniţă.Pe viitor, numărul autovehiculelor dotate cu sisteme de acest tip va creşte, potrivit reprezentanţilor instituţiei. (L.A.)

Comentarii

Ultimă oră