Sari la conținut

BRAȘOV: Prima Școală Românească este în PERICOL! Documente UNICAT afectate de PLOAIE (Galerie FOTO)

pericol-ireversibil-comorile-primei-scoli-romanesti-amenintate-de-precipitatii-galerie-foto

Prima Şcoală românească, monument de care braşovenii sunt mândri,  zidită în anul 1495 şi reclădită în 1760, se află acum în real pericol. Circa 30.000 de documente cu valoare istorică deosebită şi 6.000 de cărţi vechi ale muzeului sunt ameninţate de o degradare ireversibilă. Asta pentru că, în clădirile în care se află manuscrisele... plouă! Se întâmplă din cauza faptului că aici nu s-au făcut reparaţii de zeci de ani, iar la unele anexe ale clădirilor chiar de sute de ani.

•         Condiţii de conservare create în van

Conducerea instituţiei de cultură a cerut ajutor de la Ministerul de resort, însă fondurile primite au fost folosite exclusiv pentru documentaţie şi specialişti. Acum şefii muzeului se bazează pe braşoveni şi speră ca, oamenii care iubesc cultura, să doneze bani pentru reparaţii. Nu este prima dată când se apelează la cetăţeni pentru a ajuta la refacerea imaginii muzeului, spun reprezentanţii acestuia. Documentele şi cărţile vechi, care aparţin muzeului Prima Şcoală Românească, sunt păstrate cu sfinţenie de specialiştii de aici, însă cum spun ei, cu natura nu se pot lupta. „Ţiglele sunt sparte şi tavanele au cedat şi din această cauză suntem nevoiţi ca în perioada ploilor să mutăm documentele dintr-o parte în alta, ca să nu fie afectate de precipitaţii. Oricum, avem responsabilitatea păstrării lor ca atare adică la o temperatură constantă şi îndeplinim toate condiţiile cerute de patrimoniu, dar ne luptăm cu natura”, a spus directorul Muzeului Prima Şcoală Românească, Vasile Oltean.

•       Clădire nereparată din... 1773!

O anexă a unei clădiri a muzeului nu a fost reparată din anul 1773, adică de 243 de ani. „Sunt 15 camere care au ajuns într-o stare jalnică din cauza ţiglelor sparte, lucru motivat şi de vechimea clădirii. În anexa de lângă muzeu ne este şi frică să intrăm să nu se prăbuşească pe noi” a mai spus Oltean. În urma solicitărilor conducerii Şcolii, Ministerul Culturii a alocat la finele anului trecut suma de 200.000 de lei. După cum a explicat  Vasile Oltean, „fondurile ministeriale s-au cheltuit cu devizele şi cu plata specialiştilor şi ne găsim în situaţia în care i-am primit DEGEABA, pentru că lucrările costă încă odată pe atât”. Conducerea instituţiei de cultură cere acum ajutorul braşovenilor în contextul în care singurele venituri proprii sunt cele venite din taxa de intrare de cinci lei. Cei care vor să doneze pot face acest lucru la muzeul din Şcheii Braşovului , dar şi în contul fundaţiei Prima Şcoală Românească  RO34BRDE080SV05848350800.

Comentarii

Ultimă oră