Sari la conținut

Persoanele cu dizabilități pot alege decontarea combustibilului în loc de bilete gratuite

persoanele-cu-dizabilitati-pot-alege-decontarea-combustibilului-in-loc-de-bilete-gratuite

Persoanele cu dizabilități pot alege decontarea combustibilului în loc de bilete gratuite Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului (DGASPC) anunță că, din acest an, persoanele cu dizabilități, încadrate în gradul grav și accentuat, pot alege între biletele gratuite pentru deplasarea interurbană sau decontarea costului cu combustibilul consumat pentru a se deplasa cu mașina.

Persoanele încadrate în grad de handicap grav și accentuat vor completa, pentru fiecare an în parte, o cerere-tip cu privire la exprimarea opțiunii pentru decontarea carburantului sau eliberarea biletelor gratuite de transport interurban. În situația în care persoana cu handicap optează pentru acordarea gratuității la transportul interurban în baza biletelor de transport interurban, aceasta nu poate solicita decontarea carburantului necesar deplasării cu autoturismul.

Dacă a fost exprimată opțiunea pentru decontarea carburantului de către persoana cu handicap, nu se mai acordă bilete de transport interurban asistentului personal al persoanei cu handicap grav.


Textul de lege privind decontarea carburantului necesar deplasării cu autoturismul stabilește limita valorilor decontate la 1.500 lei anual, pentru persoanele cu handicap grav, respectiv la 750 lei anual, pentru persoanele cu handicap accentuat.

Calculul sumei aferente carburantului pentru care se face decontarea se realizează pe baza tarifelor legitimațiilor de călătorie pentru călătoria cu trenul interregio IR cu regim de rezervare la clasa a II-a, chiar dacă ruta declarată de persoana cu handicap nu este prevăzută cu infrastructură feroviară.

Numărul de km aferenți distanței parcurse de către persoana cu handicap, cuprinsă între localitatea de plecare și localitatea de destinație declarată se stabilește utilizând site-ul: https://distanta.ro.

De exemplu, pentru deplasarea cu autoturismul pe ruta Brașov – București, suma care se decontează este de 48,6 lei, ceea ce la un preț mediu de 5,20 de lei /litru de carburant înseamnă că vor fi decontați cel mult 9,35 litri de carburant, indiferent care este consumul real al autoturismului.

Comentarii

Ultimă oră