Sari la conținut

Piața construcțiilor în criză – lipsă acută de muncitori

piata-constructiilor-in-criza-lipsa-acuta-de-muncitori-

Antreprenorii generali în construcții din România semnalează o nouă criză în piață: lipsa acută de muncitori calificați.

Conform unui studiu realizat de IBC Focus și publicat în prestigiosul Top 100 Antreprenori Generali în Construcții, 52% din antreprenori au refuzat anul acesta ofertarea de noi proiecte, din lipsă de personal.

Top 100 Antreprenori Generali în Construcții este un proiect al liderului de piață în monitorizarea șantierelor din țara noastră: IBC Focus. Această publicație oferă anual o privire de ansamblu asupra situației domeniului construcțiilor din România prin prisma unei ample metodologii de cercetare, desfășurată independent.

Anul acesta, din studiile desfășurate prin chestionare directe adresate către 100 de antreprenori activi din piață, cea mai des întâlnită problemă a fost cea a lipsei de forță de muncă. Această situație a fost semnalată în cursul lunii septembrie și de către Federația Patronaterlor Societăților din Construcții care anunța că anul acesta ar fi nevoie de un număr total de 600.000 de angajați, totuși, la nivel național figurează doar 377.000.

„Conform analizei noastre, România se confruntă cu o criză acută de zidari, sudori, instalatori, tâmplari, operatori de utilaje și chiar și șoferi. 87% din respondenții chestionarului nostru au mărturisit că recrutarea de personal și retenția au devenit mai dificile în ultimul an. Punând în comparație cifrele rezultate în urma studiului cu starea existentă pe piața construcțiilor, rezultă în mod clar o situație îngrijorătoare. La nivel național, IBC Focus a monitorizat și publicat în 2017, 26.143 de șantiere din România, cu o suprafață totală de 32.92 milioane mp și o valoare de 92,46 miliarde de lei”, a precizat Mihaela Ghiorghiu, PR Specialist IBC Focus.

Conform aceluiași studiu, situația salariilor din 2016 a fost mult mai bună comparativ cu 2015. Pe parcursul anului 2016, salariile din construcții au urcat de la 1982 RON până la 2435 RON. Totuși, în ciuda predicțiilor pozitive ale specialiștilor din domeniu pentru finalul anului 2017, muncitorii români preferă salariile din vest.

Concluziile studiului realizat de IBC Focus țintesc către nevoia de informare și educare cu privire la situația actuală a domeniului construcțiilor din România.

Comentarii

Ultimă oră