Sari la conținut

Pictori saşi, reveniți în România, să expună la Brașov, la Muzeul Casa Mureşenilor

pictori-sasi-reveniti-in-romania-special-ca-sa-expuna-la-brasov-la-muzeul-casa-muresenilor

Josef Dietrich şi Josef Horst au rădăcini braşovene şi şi-au dorit dintotdeauna să expună acasă.

O întâlnire în Germania cu jurnalistă braşoveană Elise Wilk a dus, în cele din urmă, la împlinirea visului.

„Îşi doreau să expună acasă cei doi artişti, Josef Dieter şi Josef Horst. Au expus în toată lumea, au ajuns şi pe alte continente, dar nu expuseseră la ei acasă, în ţara de unde au plecat ei sau părinţii lor”, a explicat muzeograful Roxana Cornea.

 Acum, lucrările celor doi pot fi admirate de braşoveni la Muzeul Casa Mureşenilor.


   „Muzeul Casa Mureşenilor găzduieşte pentru aproximativ o lună o expoziţie de pictură contemporană foarte interesantă, foarte frumoasă, a doi artişti din Germania, respectiv, Austria, dar, care, de fapt, sunt saşi, români de-ai noştri, reîntorşi pentru o perioadă mai scurtă, mai lungă, la Braşov”, a arătat directorul muzeului, Ovidiu Savu.


    În cazul lui Josef Dietrich, părinţii săi au plecat din ţară iar el s-a născut în Austria. Cu toate acestea, a dorit să expună la Braşov, sau măcar în oraşul părinţilor săi, Codlea. Tocmai de aceea, a venit în ţară cu cele mai bune lucrări ale sale. „Am adus 36 de lucrări dintr-un portofoliu foarte mare. Am venit cu doar 12 lucrări de grafică cu motive culturale internaţionale care se regăsesc în locurile pe unde am fost. Cei de acolo nu le vor recunoaşte, poate, din prima privire, dar, după ce se vor uita mai atent, sunt sigur că le vor plăcea”, a spus Josef Dietrich.

Prietenul său, Josef Horst, crescut la Braşov, a vorbit despre lucrările sale. „Sunt picturi pe pânză în acril sau cu tehnici mixte. Nu au o anumită tematică, ci se dezvoltă aproape de la sine şi eu le ajut să fie aşa cum sunt acum”, a spus Josef Horst.

Expoziţia va rămâne la Braşov până în 28 iunie 2019.

Comentarii

Ultimă oră