Sari la conținut
polite-mai-scumpe-pentru-vitezomani

Poliţa RCA s-ar putea scumpi în 2016 pentru şoferii cu multe amenzi şi maşini puternice. Asiguratorii vor să acceseze baza de date a Poliţiei şi să calculeze costul poliţei RCA pe baza istoricului de risc în trafic al şoferului. De asemenea, am putea să ne reparăm maşina pe propriul RCA, în cazul unui accident. Autoritatea pentru Supravegherea Financiară (ASF) a început încă de anul trecut discuţiile pe acest subiect şi are deja o listă scurtă de modificări.

Poliţa RCA va fi calculată în baza a doi parametri importanţi: CNP-ul şoferului şi performanţele tehnice ale autovehiculului. Asta înseamnă că preţul poliţei RCA va oscila în funcţie de cazierul de accidente al şoferului şi de dotările tehnice ale maşinii. Mai exact, RCA va fi mai scump dacă şoferii au amenzi pentru viteză excesivă, trecere pe culoarea roşie a semaforului sau depăşire pe contrasens. Asiguratorii ar urma să aibă acces la baza de date a Poliţiei. Iar acest lucru a fost negociat de către Autoritatea pentru Supravegherea Financiară. „În anul 2015 au fost purtate mai multe discuții cu reprezentanți ai DRPCIV, concluzionându-se asupra necesității introducerii unor modificări de ordin legislativ pentru a se putea asigura accesul asigurătorilor la informații privind istoricul șoferilor. De asemenea, există și anumite limitări tehnice (bazele de date ale Poliței nu sunt adaptate pentru a prezenta informații complete privind șoferul, vehiculul și proprietarul vehiculului), dar și limitări din perspectiva asigurării confidențialității unor informații cu caracter personal (restricții impuse de legislația în vigoare)”, au explicat oficialii ASF.

Una dintre modificările aflate pe lista scurtă este şi posibilitatea reparării maşinii pe propriul RCA. „ASF analizează încă din anul 2011 astfel de soluții pentru asigurarea unor servicii de calitate și pentru rezolvarea unor probleme de pe piața RCA. Decontarea directă poate fi  una din soluțiile importante de creștere a calității serviciilor pe piața asigurărilor, ce poate fi implementată într-un climat de stabilitate a pieței”, au declarat oficialii ASF. Sursa www.capital.ro.

Comentarii

Ultimă oră