Desprinderi de tencuială, elemente decorative dislocate, zugrăveli scorojite și decolorate, țigle căzute și ziduri deteriorate din cauza igrasiei! Sunt doar câteva dintre constatările polițiștilor locali de la Disciplina în construcții, făcute în urma acțiunilor de identificare a clădirilor aflate în stadiu avansat de degradare din Centrul Istoric al Brașovului.

 

Agenții sunt în plin proces de verificare și inventariere a caselor din cartierul vechi, unele dintre ele reprezentând un pericol iminent atât pentru proprietari, cât și pentru trecători.

 

Acesta este și motivul pentru care au fost deja emise peste o sută de somații pentru cei care dețin clădiri vulnerabile! Vorbim deocamdată despre 73 de imobile categorisite astfel, iar cel mai dificil moment al activității este dat de identificarea tuturor deținătorilor de locuințe dintr-o clădire, ținând cont de faptul că la fiecare sunt în medie cam zece proprietari.

 

Unii dintre aceștia și-au „părăsit” locuințele pentru a domicilia în străinătate, dar polițiștii locali sunt pregătiți să le trimită somațiile chiar și la actuala adresă. Notificările constituie un prim pas în implementarea la nivelul orașului a noului act normativ aprobat de Legislativul local la sfârșitul lunii ianuarie, regulament prin care sunt stabilite o serie de reglementări ce vizează menținerea în stare bună a imobilelor.

 

Conform constatărilor până acum în Centrul Istoric, cele mai multe case degradate sunt situate pe străzile 15 Noiembrie, Nicolae Bălcescu și Michael Weiss. Procedurile de identificare clădirilor aflate în stadiu avansat de deteriorare din Centrul Istoric al Brașovului sunt în derulare, iar polițiștii locali de la Disciplina în Construcții au în vedere desfășurarea de acțiuni similare și în cartierele din municipiu.