Sari la conținut

Poliţiştii rutieri verifică dacă sunt folosite centurile de siguranţă

politistii-rutieri-verifica-daca-sunt-folosite-centurile-de-siguranta

Poliţiştii rutieri braşoveni, asemenea colegilor din ţară, dar şi de peste hotare, desfășoară, începând cu startul săptămânii, o amplă acţiune pentru verificarea şi impunerea folosirii centurii de siguranță și a dispozitivelor de fixare omologate.

„Săptămâna 11-17 martie 2019 este dedicată controalelor T.I.S.P.O.L. Seatbelt (acțiunile Poliţiilor Rutiere din Europa, vizând purtarea centurilor de siguranţă de către ocupanţii maşinii).

Acțiunea, coordonată de Direcția Rutieră din cadrul Inspectoratului General al Poliției Române, se desfășoară în toată țara, pe drumurile publice, polițiștii rutieri aflându-se pe teren, pentru aplicarea măsurilor legale în caz de nerespectare a legislației în domeniu.

Controalele se desfăşoară simultan în toate statele membre ale Uniunii Europene”, a informat reprezentantul Poliţiei Judeţene Braşov, subcomisar Ionuţ Marin.

.........................................................................................................................................

Centura de siguranta are rolul de a opri mișcarea, în virtutea inerției, a pasagerilor din mașină pentru a evita traumatizarea fizică pe care o poate suferi, în caz de frânare bruscă a mașinii sau de ciocnire.


   Centurile de siguranţă constituie cele mai eficiente mijloace de protecţie împotriva vătămării în caz de accident, fiind componenta de bază a sistemului de siguranţă pasivă a oricărui autovehicul. Cu toate acestea, două treimi dintre persoanele decedate în autovehicule implicate în accidentele rutiere produse în anii trecutț, nu purtau centura de siguranță.


  Centurile de siguranţă cu trei puncte de fixare, aşa cum le cunoaştem astăzi, au fost introduse pentru prima dată în dotarea standard a autovehiculelor în anul 1959, de către constructorii suedezi de la Volvo.

Utilizarea centurii te poate salva de la necazuri mult mai mari decât plata unei amenzi. Aceasta reduce riscul vătămărilor mortale cu până la 50% în cazul ocupanţilor locurilor din faţă, respectiv cu până la 75% pentru pasagerii aflaţi pe locurile din spate.


   În situaţia unui accident, un pasager care nu poartă centura este proiectat la întâmplare, crescând riscul să fie rănit sau ucis.


    Pentru a fi eficiente, centurile trebuie folosite corect (reglate potrivit înălţimii ocupantului, bine ajustate pe corp, fără a fi răsucite sau trecute peste obiecte contondente aflate prin buzunare: gen telefoane, pixuri, chei).

În România, folosirea centurii de siguranţă este obligatorie pentru toţi ocupanţii locurilor prevăzute prin construcţie cu asemenea dispozitive.

Comentarii

Ultimă oră