Sari la conținut
prevenirea-infractiunilor-de-talharie

Tâlhăria este o infracțiune complexă, ce produce un rezultat specific cu caracter multiplu, și anume: o pagubă patrimonială – ca rezultat principal și un rezultat secundar – constând într-o vătămare a libertății, integrității corporale sau sănătății persoanei asupra căreia s-a comis acțiunea de constrângere. Acest gen de infracțiuni se comit de regulă în spații publice, pe stradă, în locuri mai puțin circulate și luminate, asupra persoanelor fără apărare sau a persoanelor vârstnice.


În anul 2019 peste 90% din faptele de tâlhărie au fost sesizate în mediul urban, numărul acestora fiind în creștere cu peste 3% față de anul 2018.Cele mai multe infracțiuni de tâlhărie au fost comise pe stradă urmate de cele prin smulgerea de obiecte și cele comise în locuințe.


Adoptarea de către cetăţeni a unei atitudini preventive şi responsabile atât în ceea ce priveşte siguranţa proprie cât şi siguranţa bunurilor este o condiţie esenţială a reducerii numărului de infracţiuni şi menţinerii unui climat de siguranţă civică.


În scopul reducerii riscului victimal, Poliţia Braşov vă recomandă:


l Evitați deplasările pe trasee aflate în zone mai puțin circulate și după lăsarea întunericului: parcuri, șantiere, câmpuri, etc.;
l Nu vă afișați ostentativ cu obiecte de valoare (lănțișoare, brățări, telefoane mobile, etc.);
l Dacă din diverse motive trebuie să circulați după lăsarea întunericului, ocoliți locurile neiluminate;
l Dacă observați că sunteți urmăriți, deplasați-vă prin zone intens circulate;
l Poșeta de pe umăr trebuie în permanență protejată cu mâna;
l La intrarea în imobile fiți atenți dacă în hol sau zonele întunecate se află persoane suspecte;
l Evitați să urcați în lift cu persoane necunoscute;
l Nu vă lăudați persoanelor necunoscute cu bani, bunuri sau valori care le aveți asupra dumneavoastră;
l Dacă sunteți agresați, nu ezitați în a face zgomote, a țipa sau a atrage atenția asupra dumneavoastră. Acest comportament vă poate salva în astfel de situații.

Comentarii

Ultimă oră