Sari la conținut

Primul concert de operă într-un vulcan, de „Ziua Pietrei”, la Racoș

primul-concert-de-opera-intrun-vulcan-de-ziua-pietrei-la-racos


  Sâmbătă, 4 august 2018, Asociaţia Carpaterra organizează „Ziua Pietrei”, eveniment aflat la a doua ediţie şi care are ca scop promovarea comunităţii Racoş şi a Complexului geologic Racoş.

În program se vor regăsi un târg de produse locale, demonstraţii de dans ale celor trei etnii ale localităţii (ansamblurile „Rozmaring”, „Mândruţele” şi „Iubăreţii"), proiecţii succesive ale filmului 3D „Istoria Geoparcului Perşani”, o expoziţie în Castelul Sukosd Bethlen – „Istoria Arheologică a zonei” (dedicată săpăturilor arheologice desfăşurate la Racoş, la Tipia Ormenişului, între anii 1980 - 2010) , ateliere pentru copii, demonstraţii de cioplit şi sculptat în piatră, tir cu arcul, excursii ghidate în Complexul Geologic Racoş şi un spectacol de teatru.

Surpriza evenimentului va fi însă un recital de operă în vulcanul stins, având printre protagonişti nume cunoscute ale Operei din Braşov.

Pe 4 august 2018, Opera Brașov se mută în vulcanul roşiatic din Complexul Geologic Racoş, unde Sonia Hazarian (mezzosoprană), Liviu Iftene (tenor), Sena Ducariu (pianistă) și Izabela Dicu (vioară, elevă a Liceului „Tudor Ciortea“) ne vor duce cu gândul la vremurile aflate cu milioane de ani în urmă, atunci când au avut loc primele erupţii vulcanice în această zonă.


    „În mijlocul verii, artiştii Operei Braşov se mută într-un loc incendiar: Vulcanul de la Racoş. Aici va avea loc primul concert de operă din ţara noastră care se desfăşoară în interiorul unui vulcan”, a declarat Cătălin Cantor, managerul evenimentului.


     Recitalul va începe la ora 17.00 în vulcan şi va dura o oră. În cazul în care vremea va fi nefavorabilă, concertul se va muta în biserica din Racoș.

Programul este mult mai amplu în cadrul celei de-a doua ediții a evenimentului „Ziua Pietrei”, decât la debutul festivalului. Vor avea loc excursii ghidate împreună cu expertul în vulcanologie Ildikó Soós, alături de care vizitatorii vor avea posibilitatea de a explora în detaliu poveştile vulcanilor din complex.

Cu ocazia Zilei Pietrei, vizitatorii care vor ajunge la Racoş vor putea vedea şi Castelul Sukosd-Bethlen, un obiectiv de importanţă istorică ce îşi va deschide acum poarta principală, după mai bine de treizeci de ani. „Această poartă principală, dinspre Olt, era poarta nobililor. Nimeni nu a mai intrat pe ea de aproape 30 de ani. Acum, se va deschide pentru vizitatorii care vin la castel“, a anunţat muzeograful Ovidiu Savu.

Castelul Racoş se va transforma în ecran de cinema pentru filmul „Natura din Braşov“, documentarul realizat de Fundaţia Pro Park, ce a fost premiat de curînd la un festival de film documentar din Siberia, ales câștigător din aproape 400 de pelicule înscrise. Filmul va rula pe ziduri, de la ora 20.00, iar imediat după, castelul „va lua foc“.

„După documentar, tot pe zidurile cetăţii, cei prezenţi vor putea viziona un spectacol de lasere, pe tema vulcanului”, a explicat Cătălin Cantor de la Asociaţia Carpaterra.

Târgul de produse locale,  va fi deschis pe toată perioada zilei în comuna Racoș.

Evenimentul este realizat de către Asociaţia Carpaterra prin proiectul Vulcanul Racoşului – resursă de dezvoltare culturală.

În urmă cu 10 000 de ani, vulcanul din Racoș a încetat să mai fie activ, iar acum zona este protejată și face parte din rezervația Geoparc Perșani.


............................................................................................................

Programul activităţilor din cadrul evenimentului „Ziua Pietrei”, ediția a 2-a (sâmbătă, 4 august 2018):

Orele 09.00 - 20.00, Târg de produse locale

Orele 10.00 - 11.30, Demonstraţii de dans ale celor trei etnii ale localităţii. Vor performa ansamblurile "Rozmaring" (Racoş), "Mândruţele" (Mateiaş) şi "Iubăreţii" (Racoş)

Orele 10.00 - 13.00, Proiecţii succesive ale filmului 3D "Istoria Geoparcului Perşani"

Orele 10.00 - 16.00, Expoziţie în Castelul Sukosd Bethlen - Istoria Arheologică a zonei. Expoziţie dedicată săpăturilor arheologice desfăşurate la Racoş - Tipia Ormenişului între anii 1980 şi 2010

Orele 11.00 - 13.00, Ateliere pentru copii - Vulcanii pe înţelesul celor mici

Orele 11.00 - 13.00, Demostraţii de cioplit şi sculptat în piatră

Orele 11.00 - 13.00, Tir cu arcul în curtea castelului, cu maestrul Denes Alexandru din Jimbor

Orele 11.00 - 13.00 și 14.30 - 16.30, Excursii ghidate în Complexul Geologic Racoş

Orele 11.30 - 12.30 și 13.30 - 14.30, Poveşti, legende şi istorii locale cu arheolog dr. Florea Costea şi muzeograf Ovidiu Savu

Orele 14.00 - 16.00, Spectacol de teatru „Micul prinţ” - adaptare după Antoine de Saint- Exupery- prezentată de Asociaţia Culturală Museion

Orele 17.00 - 18.00, Recital de operă în vulcanul stins, având printre protagonişti nume cunoscute ale Operei din Braşov: Sonia Hazarian, Liviu Iftene, Sena Ducariu şi Izabela Dicu

Orele 20.00 - 21.30, Vizionare de filme în curtea castelului (Activităţile vor avea loc în Castelul Sükösd-Bethlen).

Comentarii

Ultimă oră