Sari la conținut

Protest cu banderole albe al sindicaliştilor Cartel Alfa, de Ziua Muncii Decente

protest-cu-banderole-albe-al-sindicalistilor-cartel-alfa-de-ziua-muncii-decente

De Ziua Muncii Decente, sindicaliştii din Cartel Alfa vor purta banderole albe în semn de protest faţă de faptul că sunt excluşi de la negocierile contractelor colective de muncă. Liderii sindicali spun că, până în acest moment, doar jumătate dintre salariaţii care ar trebui să fie protejaţi de aceste contracte le-au şi semnat.

5 octombrie este ziua în care se va desfăşura protestul, zi aleasă pentru că este şi Ziua Muncii Decente.

Reprezentanţii Cartel Alfa spun că încearcă de 7 ani să modifice Legea Dialogului Social, fără succes, însă.

Mai mult, în momentul de faţă negocierile au intrat în impas. „Dintr-un total de 100% contracte în societăţile unde ar trebui încheiate, doar în proporţie de 50% sunt semnate şi majoritatea dintre ele sunt încheiate cu reprezentanţii salariaţilor. Sindicatele, prin această lege, sunt aproape excluse de la negocieri, ceea ce înseamnă că oamenii nu mai sunt protejaţi de contractul colectiv de muncă, astfel încât s-a ajuns ca majoritatea să aibă salariul minim pe economie. În momentul actual circa 2 milioane de salariaţi din România sunt la salariul minim pe economie”, a explicat preşedintele Cartel Alfa Braşov, Fănică Gabor.

În 5 octombrie 2018, salariaţii vor purta banderole albe şi vor cere condiţii decente de muncă şi salarii mai mari.

„Principala nemulţumire este modalitatea prin care avem acces la un contract colectiv de muncă. În România, profitul este împărţit 40% la angajat şi 60% la angajator, pe când în Uniunea Europeană, în Germania, de exemplu, proporţia este inversă, 65% la salariaţi, 35% la angajator. Ar trebui să mergem şi noi să schimbăm procentele, astfel încât şi lucrătorii din România să primească din munca lor acelaşi procent din profitul companiei”, a mai arătat Fănică Gabor.

Din Sindicatul „Cartel ALFA” - filiala Braşov - fac parte angajaţii Companiei Apa, precum şi cei ai unor societăţi industriale precum Roman SA, Precizia Săcele sau IUS.

Comentarii

Ultimă oră