Sari la conținut

Rămânem fără ciocolată? A explodat preţul boabelor de cacao

ramanem-fara-ciocolata-a-explodat-pretul-boabelor-de-cacao

Cresterea consumului de ciocolata in Asia va impinge pretul boabelor de cacao la cel mai ridicat nivel din ultimii trei ani, deoarece firmele de specialitate cauta sa achizitioneze cantitati mai mari pentru a face fata cererii, estimeaza firma de cercetare Euromonitor International.

Boabele de cacao sunt procesate si transformate in pudra sau unt, utilizate ulterior in productia de ciocolata. O oferta redusa de cacao inseamna costuri mai mari pentru producatorii importanti, cum ar fi Lindt & Sprungli, Nestle, Barry Callebaut AG.

In timp ce in Asia, unde sunt aproximativ 3,7 miliarde de locuitori, creste cererea pentru ciocolata, piata va creste aproape dublu fata de restul lumii in urmatorii patru ani, se arata in analiza Euromonitor International Ltd.

Barry Callebaut, cu sediul in Zurich si cel mai mare producator de ciocolata vrac din lume, si-a dublat capacitatea in Asia din 2009, dupa ce firmele Cargill si Archer-Daniels-Midland si-au construit fabrici de procesare a boabelor de cacao.

Majorarea cererii in Asia a contribuit la un avans semnificativ al pretului boabelor de cacao, ingredientul cheie al ciocolatei, care in 3 iulie a ajuns la New York la 3.149 dolari pe tona, cel mai ridicat nivel din august 2011.

Sporirea consumului pe pietele emergente, inclusiv China si India, ar putea duce la situatia cand cererea de cacao sa depaseasca productia, deficitul global fiind estimat la un milion de tone metrice pana in 2020, estimeaza firma de cercetare Hardman & Co.

Comentarii

Ultimă oră