Sari la conținut

„Revoluția fiscală” a fost adoptată de Guvern, în ciuda protestelor sindicatelor și patronatelor

revolutia-fiscala-a-fost-adoptata-de-guvern-in-ciuda-protestelor-sindicatelor-si-patronatelor

8 noiembrie 2017, este denumită deja de români „miercurea neagră pentru economia națională a României ”. Este ziua în care Guvernul Tudose a ignorat toate avertismentele şi a adoptat „Revoluţia Fiscală”.

Concret, Executivul a aprobat Ordonanţa de Urgenţă privind controversatul transfer al contribuțiilor de la angajatori la angajați, reducerea impozitului pe venit de la 16 la 10%, dar și o serie de modificări privind modul de impozitare al companiilor.

În schimb, românii rămân cu întrebări: nu este clar dacă după 1 ianuarie 2018 rămân cu aceiaşi bani în mână, cum nu este clar dacă angajatorul le va mări salariul brut, astfel încât salariul net să rămână acelaşi.

Nemulțumiți, miercuri seară, mii de oameni protestau în faţa Guvernului, tocmai pentru că nu au vrut „Revoluţia Fiscală”.

Toate patronatele, o parte din sindicate şi chiar preşedintele României au criticat vehement măsurile propuse de Executiv.

Printre cele mai controversate măsuri se află transferul contribuțiilor de la angajator la angajat și taxa de solidaritate de 2,25% plătită de angajator din fondul de salarii.

Dintre toate, transferul contribuţiilor pentru fondurile de sănătate și de pensii de la angajator la angajat, măsură apărată insistent de premierul Mihai Tudose, ridică semne de întrebare asupra unei garanţii că salariul net nu va scădea din ianuarie.

Potrivit noii legi a fiscalităţii, firmelor le va reveni sarcina să plătească o taxă de solidaritate de puțin peste 2% pentru fiecare salariu plătit. De la 1 ianuarie, va fi introdus un impozit suplimentar pentru o parte dintre companii – cel pe cifra de afaceri.

Comentarii

Ultimă oră