Trofeul Internațional de Robotică ROBOTOR, eveniment care promovează robotica în rândul elevilor din România și Europa, precum și a publicului larg, prin intermediul competițiilor de robotică, se desfășoară pentru a doua oară la Brașov, în perioada 3 - 5 septembrie 2019.

   Pe parcursul celor 3 zile, la Aula Universitatii Transilvania din Brașov, se vor organiza activități competitive de robotică de nivel preuniversitar: un simpozion de robotică; calibrarea și omologarea roboților; desfășurarea concursurilor; ateliere de lucru în robotică; masă rotundă pe teme de robotică.

  Pe parcursul activităților, elevii și cadrele didactice din România și din străinătate vor avea ocazia să-și împărtășească preocupările în domeniul roboticii și să inițieze colaborări în acest domeniu.

  Trofeul Robotor, ajuns în acest an la cea de a XII-a ediție, a fost prima competiție de robotică de nivel preuniversitar din România. Inclus în fiecare an, începând cu anul 2008, în Calendarul Activităților Educative al Ministerului Educației Naționale, trofeul Robotor a confirmat realitatea: concursurile reprezintă una din cele mai bune modalități de dezvoltare a activităților specifice roboticii.

  De-a lungul celor 11 ani au fost organizate o ediție de nivel interjudețean (2008), cinci de nivel național (2009, 2010 și 2012 – 2014) și cinci de nivel internațional (2011, 2015 – 2019). La edițiile internaționale au fost participanți din: Polonia, Turcia, Franța, Grecia, Serbia, Bulgaria, Italia, Portugalia, Macedonia (FYROM), Republica Moldova și România. Opt ediții au fost organizate la Orșova și două la Botoșani.

  Trofeul Internațional de Robotică Robotor promovează robotica în rândul elevilor (fete și băieți) din România și Europa, precum și a publicului larg, prin intermediul competițiilor de robotică. Deoarece robotica integrează cunoștințe și deprinderi din domeniile matematicii, științei și tehnicii, îi pregătește pe copii atât pentru viață cât și pentru piața muncii.

    Obiectivele specifice ale trofeului Robotor sunt: implicarea elevilor în proiectarea și realizarea unor roboți autonomi; diseminarea rezultatelor elevilor și cadrelor didactice în domeniul roboticii; dezvoltarea abilităților de comunicare în limba engleză ale elevilor și cadrelor didactice.
În urma participării la proiect, elevii își pot dezvolta competențele în domeniile mecanicii, electronicii și programării și capacitățile de rezolvare creativă a problemelor, colaborare în cadrul echipei și comunicare în limba engleză. Rezultatele pe care le vor obține elevii în concursurile desfășurate vor recompensa eforturile acestora și le vor întări motivația continuării studiului în domeniul roboticii.


    Trofeul Robotor are două evenimente principale: competiția de robotică și workshopul LabVIEW_CYPRESS.

  La competiția de robotică participă echipe de minim 3 elevi (fete și băieți) din clasele II-XII, care se întrec în următoarele concursuri: cursă de dragstere, roboți solari, tribot,urmărirea linei, freestyle, labirint cu linii, labirint cu pereți, mini și micro sumo. Concursurile se organizează pentru cel puțin una dintre trei clase (kit, hard și open) și pe trei categorii de vârstă: licurici (cls. II-V), juniori (cls. VI – IX) și seniori (cls. X-XII). Întrecerile vor avea loc în zilele de marți, 3 septembrie – joi 5 septembrie 2019, la Aula Universității Translivania din Brașov.

   În cadrul Trofeului Internațional de Robotică Robotor 2019, pe lângă concursurile specifice se organizează și un workshop LabVIEW_CYPRESS.

     Acesta va avea loc miercuri, 4 septembrie, între orele 15:00-17:00, la Aula Universității Transilvania și va prezenta noțiuni generale legate de Software – ul LabVIEW de la National Instruments, prezentare susținută de către prezentator Prof.Dr.Fiz . Doru Ursuțiu , CVTC – IESC respectiv Software-ul PSoC Creator și Kitul Pioneer PSoC 6 BLE Cypress, prezentare susținutăde catre domnul Liviu DOGAR de la QUARIOO Development SRL.

 
     Robotor ediția 2019

 Pentru Robotor 2019 s-au înscris 36 de instituții – licee și cluburi tehnice – din România din Arad, Arges, Botoșani, București, Buzău, Brașov, Dâmbovița, Dolj, Gorj, Harghita, Iași, Mehedinți, Olt, Suceava,Teleorman, Vrancea respectiv din Bulgaria, Macedonia de Nord, Moldova și Serbia.
Programul complet al evenimentului poate fi consultat pe site-ul evenimentului: http://robotor.ro/ro/agenda-2/  .