Sari la conținut

Roşiile româneşti au ajuns în pieţe. Cât costă un kilogram și de ce comercianți preferă Brașovul

rosiile-romanesti-au-ajuns-in-piete-cat-costa-un-kilogram-si-de-ce-comercianti-prefera-brasovul

Primele roşii româneşti din acest an, coapte în solariile din comuna Izbiceni, Olt, şi atestate ca produse biologice, costă 12 lei kilogramul. Agricultorii olteni recunosc şi ei că îşi trimit marfa doar în marile oraşe, acolo unde sunt oameni bogaţi, care îşi permit să cumpere roşii româneşti mai scumpe decât cele importate din Turcia sau din Bulgaria.

Vasile Golgovan este viceprimarul comunei şi unul dintre numeroşii producători de roşii de aici. El spune că obține de la fiecare plantă cultivată o producție de circa un kilogram. „La 12.000 de plante pe care le am eu, 12 tone”, își estimează producția viceprimarul din Izbiceni, citat de digi24.ro.

Ca să poată vinde marfa sub numele de „roşii de Izbiceni”, agricultorii au obţinut atestate că produsele lor sunt biologice. Este şi unul dintre motivele pentru care preţurile pe care le cer sunt mai mari decât ale produselor importate din Bulgaria sau Turcia.

„București, Constanța, Brașov. Ne ducem unde e prețul mai bun și auzim că nu e multă marfă”, explică o producătoare.

Roşiile de Izbiceni au ajuns deocamdată doar în pieţele câtorva mari oraşe, acolo unde există cumpărători dispuşi să plătească 11 sau 12 lei pentru un kilogram. Legumicultorii din Izbiceni spun că anul trecut au produs mai mult de 12 mii de tone de tomate.

Comentarii

Ultimă oră