Sari la conținut
sa-stins-respectatul-profesor-ion-funariu

    A murit profesorul făgărăşean Ion Funariu, care împlinise de curând 86 de ani.


  Dascălul îndrăgostit de limba română s-a născut în 6 februarie 1934, la Copăcel, în Ţara Făgăraşului.


A absolvit Liceul ,,Radu Negru”, iar apoi Facultatea de Filologie de la Bucureşti, avându-i la catedră pe George Călinescu, Tudor Vianu, Alexandru Graur, Alexandru Rosetti, Jean Livescu şi Zoe Dumitrescu Buşulenga.


  A slujit învăţământului românesc timp de jumătate de secol.


 S-a întors acolo unde s-a născut, la Copăcel, primii săi ani ca profesor fiind în satul natal. A devenit apoi directorul Şcolii generale din Copăcel, inspector la Secţia de Învăţământ şi Cultură a Raionului Făgăraş, preşedintele Comitetului de Cultură al municipiului Făgăraş, preşedintele Cercului profesorilor de română din zona noastră, preşedintele Societăţii de Ştiinţe filologice din România – filiala Făgăraş, directorul Liceului ,,Radu Negru”. A condus liceul pe care l-a absolvit în perioada 1982-1990.


   A lucrat în învâţământ vreme de 50 de ani şi şi-a lăsat amprenta, asupra a peste 50 de generaţii de elevi.


  În colaborare cu alţi profesori din Braşov a scris: ,,Dicţionar de personaje literare”, ,,Dicţionar de proză românscă”, ,,Dicţionar de poezie românească”, ,,Dicţionar de critică liteară românească”, ,,Manual de limba română pentru clasa a XII-a”, ,,Literatura română pentru Bacalaureat” – 7 ediţii.


  A fost şi un desăvârşit autor de monografii şi culegeri de folclor: ,,Românii de pe Valea Izinelor” (Viştea de Jos), ,,Românii de pe Valea Sebeşului” (Sebeş), ,,Neamurile satului Sebeş”, ,,Dicţionar de personalităţi din Ţara Făgăraşului” – 2 ediţii, ,,Nunta de la Copăcel”, ,,Colinzi din Ţara Făgăraşului”, ,,Junii lui Crăciun”, ,,Roata stelelor”.

Cât despre mare sa dragoste, Eminescu, o regăsim în ,,Eminescu şi Ţara Făgăraşului”.


  Iar cele trei volume din ,,Terra Blachorum”, care adună 2.000 de pagini, i-au desăvârșit scrierile. ,,Terra Blachorum” este o monografie complexă a Ţării Făgăraşului pe care dascălul voia să o ducă mai departe. ,,Vreau să scriu până la 7 volume, dacă nu apune soarele”, a spus acesta.

În luna mai 2017, a primit titlul de cetăţean de onoare al Făgăraşului.


   Familia a anunţat că slujba de priveghi va avea loc miercuri, 11 martie 2020, la ora 18.00, la Capela greco-catolică Făgăraş.

Comentarii

Ultimă oră