Sari la conținut

Sărbătoare Naţională în Grecia - „Ziua Marelui NU”

sarbatoare-nationala-in-grecia-ziua-marelui-nu

28 octombrie este cunoscută în Grecia drept „Ziua Marelui NU” şi este considerată sărbătoare naţională.



„Marele NU” este, ca şi 25 martie (Ziua Naţională a Greciei), una dintre cele mai importante sărbători naţionale ale grecilor. Este cunoscută şi sub denumirea de „Ziua demnităţii".

Ziua Ohi (în limba greacă: Επέτειος του «'Οχι» – Aniversarea lui «Nu») este o sărbătoare națională în Grecia, Cipru și în toate comunitățile elene din diasporă, care comemorează atitudinea premierului grec Ioannis Metaxas (aflat la putere între 4 august 1936 - 29 ianuarie 1941), care a respins ultimatumul dat de dictatorul italian Benito Mussolini pe 28 octombrie 1940.


   Sărbătoarea îi comemorează pe cei care au murit în timpul luptei anti-fasciste. Este ziua în care, în 1940, Mussolini i-a dat ultimatum premierului grec Ioannis Metaxas de a permite trecerea trupelor italiene prin Grecia; altfel avea de înfruntat războiul. Premierul grec a răspuns printr-un categoric Oxi (NU). La nici două ore, Grecia era atacată, intrând astfel în cel de-al Doilea Război Mondial. Abia în următorul an, în luna mai, poporul s-a eliberat.

De atunci, toată Grecia sărbătoreste "Ziua demnităţii", comemorand eroii căzuţi în lupta antifascistă. Marele NU este legat de răspunsul negativ pe care primul ministru elen Ioannis Metaxas l-a dat guvernului italian care solicita intrarea în Grecia şi ocuparea de poziţii strategice. Răspunsul primului ministru grec a rămas în istorie: „Deci acesta înseamnă război”.

Imediat ce s-a dat publicităţii decretul mobilizării, toţi cei care erau apţi de luptă din satele şi oraşele Eladei s-au îndreptat către unităţile lor, iar reacţia tuturor faţă de invazia italiană a fost exprimată printr-un «NU» răspicat.

În dimineaţa zilei de 28 octombrie s-a anunţat mobilizarea generală şi unităţile militare se îndreptau spre front.

După acest moment, Grecia a intrat în cel De-al Doilea Război Mondial. Pe lângă italieni, grecii au fost nevoiţi să înfrunte şi ofensiva germană din 1941. Poporul şi armata elenă trebuiau să facă faţă unui alt adversar mai puternic: Germaniei lui Hitler care, înainte de a ataca Uniunea Sovietică, a considerat că este nevoie să cucerească Balcanii.

În „Ziua Marelui NU” se organizează peste tot prin Grecia parade militare şi manifestaţii cultural-artistice, care opresc temporar traficul. Oraşele de coastă organizează parade navale, însă cel mai mult se sărbătoreşte în Atena şi Salonic.


  În Salonic cu atât mai mult cu cât este o tripla sarbatoare: ziua Sfantului Demetrios- patronul oraşului, ziua în care a ieşit de sub dominaţia otomană şi nu în ultimul rând, Ziua Marelui Nu.


  Pentru Grecia aceasta zi are, pe lângă însemnătatea istorică, o imporanţă morală aparte. „Ziua Marelui NU” aminteşte de valorile elene şi dintre toate, cel mai mult, de demnitate.

Sărbători Naţionale în Grecia:

25 Martie - Ziua Naţională a Greciei
   28 octombrie - Ziua Marelui NU

Comentarii

Ultimă oră