Sari la conținut

S-au desemnat cele mai bune proiecte culturale din 2018

sau-desemnat-cele-mai-bune-proiecte-culturale-din-2018

Pe 27 februarie 2019, în cadrul unei gale organizate la Centrul Multicultural al Universității Transilvania, Consorțul Cultural Corona a decernat Premiile Anului 2018 în Cultură la Brașov.

Câștigătorii au fost desemnați pe baza voturilor exprimate online de către publicul brașovean și a celor acordate de cele trei personalități ale artei contemporane și managementului cultural din afara orașului, ponderea fiind de 50%.

Juriul ediției de anul acesta a fost format din Iulia Popovici, critic de teatru și arte performative de la săptămânalul „Observator cultural”, Cosmin Năsui, curator, istoric și critic de artă, manager cultural și evaluatoar de proiecte culturale și Szonda Szabolcs, directorul Bibliotecii Județene Bon Peter, ziarist, redactor și traducător literar. Consorțul Cultural Corona a redactat o evaluare proprie despre performanțele domeniului cultural din Brașov, cu scopul de a semnala împlinirile și nevoile acestui sector.

La cele 10 categorii deja consacrate s-au adăugat, cu ocazia acestei ediţii, două secţiuni noi: Proiectul literar al anului, respectiv Spectacolul de dans / performance al anului, în total, fiind 12 categorii de premiere.

„Ideea acestor premii este să oferim o retrospective a culturii braşovene din anul anterior, de a aduce lucrurile de care s-a bucurat publicul, de a avea o panorama asupra fenomenului cultural. Premiile nu înseamnă un prilej de exhibare a orgoliului. Consorţiul este o platformă de sprijin pentru acţiunile culturale, de altfel, multe dintre proiecte au fost derulate colaborând între noi, astfel încât premiile nu sunt indicatori infailibili. Sunt acordate în funcţie de opţiunile publicului şi de notele juriului extern”, a explicat Adrian Lăcătuş, reprezentant al Consorţiului Cultural Corona.

Câștigătorii desemnați au fost următorii:

1. Afișul cultural al anului – Amural Festival Vizual, Asociația Amural


2. Cartea anului – Privind înăuntru, Petronela Rotar, editura Herg Benet


3. Concertul anului – W3 4r3 num83r5, Lansare album NUM83R5, Rockstadt


4. Debut – Visssual, Asociația Amural


5. Expoziția anului – Fill in the Light, BeClockWise


6. Festivalul anului – Festivalul internațional de cultură C’art Fest, Asociația C’Art Fest


7. Proiectul cultural al anului – România 100 în benzi desenate, Muzeul Județean de Istorie Brașov, Asociația Forums


8. Proiectul literar al anului – Poeții tineri. Festival de poezie contemporană dedicat lui Andrei Bodiu, Facultatea de Litere a Universității Transilvania din Brașov


9. Proiectul muzical al anului – Brașov Jazz & Blues Festival, Asociația Culturală Fanzin


10. Spectacolul de dans / performance al anului – Midalii înfloriți, I Dance You


11. Spectacolul teatral al anului – Moartea accidentală a unui anarhist, Teatrul „Sică Alexandrescu” Brașov


12. Organizația culturală a anului – Centrul Multicultural al Universității Transilvania

Comentarii

Ultimă oră