Sari la conținut

Se pregătește prima carte de cântece a Uniunii Europene

se-pregateste-prima-carte-de-cantece-a-uniunii-europene

Facultatea de Muzică din Braşov, implicată în selecţia cântecelor româneşti din prima carte de cântece a Uniunii Europene! Din 54 de melodii selectate, prin vot, românii vor alege 6!

Românii sunt invitaţi să voteze pe site-ul de internet www.eu-songbook.org, până pe 16 septembrie 2019, pentru cântecele româneşti care vor fi incluse în prima Carte de Cântece a Uniunii Europene.


    Cântăreţii de cor români din Asociaţia Naţională Corală din România şi studenţii şi profesorii de muzică de la Universitatea Naţională de Muzică din Bucureşti, Academia de Muzică Gheorghe Dima din Cluj-Napoca şi Facultatea de Muzică, Universitatea Transilvania din Braşov, au nominalizat 54 de cântece din care românii îşi pot vota favoritele.


   Printre acestea, se află cele tradiţionale şi îndrăgite precum „Ciocârlia”, „Aseară ţi-am luat basma” şi „Somnoroase păsărele” de Mihai Eminescu, dar şi cele contemporane precum „Amintire cu haiduci” de Vali Sterian şi „Ploaia care va veni” de Pasărea Colibri.


    Dintre acestea, în urma votului public vor fi alese 6, câte una pentru fiecare categorie ce va fi inclusă în carte: „Cântece de dragoste”, „Natura şi Anotimpuri”, „Libertate şi Pace”, „Cântece Populare”, „Cântece despre credinţă” şi „Cântece pentru copii”.


    Cei doi editori care au realizat proiectul final de vot al „Songbook UE” din România sunt dr. Grigore Culdalbu, Universitatea Naţională de Muzică din Bucureşti şi asistent universitar doctorand Alexandra Belibou, Facultatea de Muzică, Universitatea Transilvania din Braşov.

Prima ediţie a Cărţii de cântece a UE va fi publicată de Ziua Europei, pe 9 Mai 2020: va cuprinde 162 de cântece tipărite în limba originală şi în traducere în limba engleză, alăturat.


    În eventualitatea unui profit, acesta va fi folosit că finanţare pentru o a doua versiune, în toate cele 24 de limbi europene, în aşa fel încât toţi cetățenii Uniunii Europene, indiferent de cunoaşterea limbii engleze, să poată cânta şi înţelege versurile.

Comentarii

Ultimă oră