Sari la conținut
se-pregateste-regulamentul-de-ridicari-auto

Până la sfârşitul săptămânii viitoare, proiectul noului Regulament de ridicare a maşinilor parcate neregulamentar pe domeniul public va fi publicat spre consultare, cetăţenii având posibilitatea de a veni cu recomandări pentru îmbunătăţirea lui. Noul regulament vine în condiţiile în care în luna decembrie a apărut o Hotărâre de Guvern care completează Codul Rutier, reglementând activitatea de ridicare a vehiculelor parcate neregulamentar.

Ridicarea maşinilor parcate neregulamentar a fost suspendată timp de un an şi jumătate, după ce s-a constatat că se făcea în baza unui regulament local, care a fost declarat neconstituţional.

Draftul regulamentului prevede că vor fi ridicate doar maşinile care blochează circulaţia pe drumurile publice, iar decizia poate fi luată doar de poliţiştii rutieri, în prezenţa cărora se va face şi ridicarea vehiculului.

Proiectul prevede că, în primă fază, poliţistul care constată că există un vehicul parcat neregulamentar va face un set de poze maşinii respective, în care să se vadă plăcuţele de înmatriculare şi din care să reiasă că şoferul a parcat ilegal sau pe interzis. Poliţistul va trebui să aştepte cinci minute înainte de a solicita intervenţia echipajului de ridicări auto, iar apoi va mai face un set de poze din care să reiasă că în acest timp nu s-a produs nici o modificare. Un al treilea set de fotografii va fi făcut când maşina este pe platformă. Maşina nu va fi ridicată, în schimb, dacă în interiorul ei este o persoană (alta decât şoferul) sau un animal de companie.


Pe de altă parte însă, dacă un şofer parchează neregulamentar şi lasă maşina descuiată sau cu geamul uşor lăsat, pentru a da impresia că este pe aproape, riscă o amendă din partea Poliţiei Rutiere.

Regulamentul de ridicări stabileşte, de asemenea, şi faptul că şoferul care se află în situaţia de a-i fi ridicată maşina parcată neregulamentar va fi obligat să suporte toate cheltuielile legate de operaţiunea de ridicare sau, în cazul în care va ajunge în timp util, înainte ca maşina să îi fie ridicată de pe loc şi transportată, şoferul va plăti doar o amendă aplicată de poliţiştii rutieri.

Valoarea cheltuielilor legate de ridicarea pe platformă a maşinii parcate neregulamentar, transportul şi depozitarea acesteia vor fi stabilite după aprobarea Regulamentului, când se va face un caiet de sarcini pentru achiziţionarea serviciilor de ridicări auto.

Comentarii

Ultimă oră