Sari la conținut

Şeful închisorii din Codlea pus la zid de judecători

seful-inchisorii-din-codlea-pus-la-zid-de-judecatori

• A ascuns adevărul şi riscă să fie amendat

Penitenciarul Codlea, reprezentat de directorul Florin Chiş, a pierdut procesul deschis la Tribunalul din Braşov de Asociaţia pentru Siguranţă Urbană şi Mediere. Conducerea ASUM Braşov, asociaţie care are ca obiectiv promovarea si apărarea drepturilor omului şi a libertăţilor fundamentale, a cerut conducerii închisorii din Codlea să-i comunice numărul total de audienţe acordate deţinuţilor personal de către directorul unităţii precum şi numărul total al celor care au cerut audienţe la directorul unităţii în perioada 2012 – 2015. Conducerea penitenciarului din Codlea a susţinut că informaţiile solicitate nu sunt de interes public. Magistratul de la Tribunalul Braşov care a judecat cauza a stabilit însă, că datele sunt publice şi l-a obligat pe şeful închisorii, Florin Chiş, să pună adevărul pe hârtie. Nici vorbă însă! Aşa că, Asociaţia pentru Siguranţă Urbană şi Mediere a deschis un nou proces la Tribunalul Braşov prin care cere amendarea lui Florin Chiş pentru neexecutarea hotărârii judecătoreşti. Prezumţia de nevinovăţie fiinţează până când instanţa va pronunţa o hotărâre definitivă.

Conducerea Asociaţiei pentru Siguranţă Urbană şi Mediere din Braşov a cerut Penitenciarului Codlea, reprezentat de directorul Florin Chiş, în baza Legii nr.544 privind liberul acces la informaţiile de interes public, să pună pe hârtie adevărul cu privire la trei teme:

1.    Numărul total de audienţe acordate deţinuţilor, personal de către directorul unităţii, precum şi numărul total al celor care au cerut audienţe la directorul unităţii în perioada 2012 – 2015.

2.    Dacă în rândul angajaţilor (n.r. închisorii) există persoane care în urma evaluării de specialitate nu au primit aviz psihologic (numărul acestora).

3.    Să se elibereze copii după facturile de achiziţii pentru produsele necesare preparării hranei deţinuţilor pentru lunile octombrie şi decembrie 2013, dar şi martie, noiembrie şi decembrie 2014.

ASUM Braşov a solicitat datele în scopul realizării unui studiu de specialitate, cu voluntari.

Conducerea puşcăriei din Codlea a considerat că datele cerute nu sunt de interes public şi nu le-a comunicat. Nemulţumit, şeful Asociaţiei pentru Siguranţă Urbană şi Mediere a dat în judecată Penitenciarul Codlea, reprezentat de Florin Chiş, iar cererea a fost, în parte, admisă. Mai exact, potrivit sentinţei civile 932/CA din 29 iulie 2015, pronunţată de Tribunalul Braşov în dosarul nr. 2021/62/2015, judecătorul a decis că datele cu privire la avizele psihologice ale angajaţilor închisorii şi cele cu privire la facturile de achiziţii pentru produsele necesare preparării hranei deţinuţilor pentru lunile octombrie şi decembrie 2013, dar şi martie, noiembrie şi decembrie 2014 nu sunt de interes public, dar informaţiile cu privire la numărul total de audienţe acordate deţinuţilor, personal de către directorul unităţii, precum şi numărul total al celor care au cerut audienţe la directorul unităţii în perioada 2012 – 2015sunt informaţii de interes public. Astfel, potrivit sentinţei civile 932/CA din 29 iulie 2015, instanţa ,,obligă pârâtul să comunice reclamantei informaţiile solicitate la pct.33 şi pct.34 ale cererii nr.650/12.02.2015.,,

• Directorul Florin Chiş şi-a dat seama că e vinovat?

După pronunţarea sentinţei, părţilor din proces, Penitenciarul Codlea şi Asociaţia pentru Siguranţă Urbană şi Mediere, li s-a comunicat hotărârea pronunţată de Tribunalul Braşov în care se precizează că termenul de recurs era de 15 zile de la data comunicării. Penitenciarului Codlea, reprezentat de Florin Chiş, nu a declarat recurs împotriva hotărârii prin care este obligat de către instanţă să pună pe hârtie informaţiile cu privire la numărul total de audienţe acordate deţinuţilor, personal de către directorul unităţii, precum şi despre numărul total al celor care au cerut audienţe la directorul unităţii în perioada 2012 – 2015.

După expirarea termenului de recurs, hotărârea Tribunalului Braşov a rămas ,,definitivă şi irevocabilă, prin neapelare,, ,potrivit unui comunicat remis redacţiei noastre de către conducerea Tribunalului din Braşov.

• ASUM Braşov cere amendarea şefului închisorii

După ce sentinţa a rămas definitivă, conducerea Asociaţiei pentru Siguranţă Urbană şi Mediere din Braşov a formulat o nouă cerere de chemare în judecată a Penitenciarului Codlea, reprezentat de Florin Chiş. Astfel, la Tribunalul Braşov a fost înregistrat dosarul nr. 4298/62/2015 care are ca obiect ,, amendă pentru neexecutarea hotărârii judecătoreşti potrivit art.24 din Legea nr.554/2004.

,,Dosarul nr. 4298/62/2015 înregistrat la Tribunalul Braşov se află în procedură prealabilă, prevăzută de art.200 Cod procedură civilă. Nu s-a stabilit încă termenul de judecată, se va stabili la încheierea acestei faze.,, , se precizează într-un comunicat de presă remis redacţiei noastre de către conducerea Tribunalului din Braşov.

•Conducerea închisorii tace din nou

Contactat telefonic în urmă cu trei săptămâni, directorul Penitenciarului Codlea, Florin - Cristian Chiş, a promis că va discuta cu reporterul nostru, dar probleme importante l-au împiedicat să-şi respecte promisiunea şi a fost trimis la discuţii psihologul unităţii de deţinere. Acum, i s-a solicitat un punct de vedere, pentru respectarea principiului echitabilităţii, purtătorului de cuvânt al Penitenciarului Codlea, Liviu Matache. Contactat telefonic, acesta ne-a declarat că se documentează şi revine, în cel mai scurt timp, cu detalii. După o oră şi jumătate, contactat din nou telefonic de către reporterul nostru, Liviu Matache a declarat: ,,Nu am, în acest moment, un răspuns motiv pentru care vă rog să adresaţi o solicitare în scris instituţiei noastre.,, Deşi corespondenţa prin telefon este şi aceasta o modalitate de consemnare a punctului de vedere, solicitarea în baza Legii nr.544 privind liberul acces la informaţiile de interes public a fost transmisă conducerii Penitenciarului din Codlea, iar răspunsul va fi publicat în ediţia viitoare a săptămânalului nostru.

Comentarii

Ultimă oră