Sari la conținut

Seminarii pentru tineri, despre rolul BNR în înfăptuirea Marii Uniri

seminarii-pentru-tineri-despre-rolul-bnr-in-infaptuirea-marii-uniri

Până în 7 decembrie 2018, reprezentanţi ai Băncii Naţionale a României vor avea o serie de activităţi de educaţie financiară dedicate studenţilor şi elevilor, în contextul aniversării Centenarului Marii Uniri.

La Braşov, activităţile se derulează la sediul Agenţiei Braşov a BNR şi al unităţilor de învăţământ locale.

Deschiderea acestor evenimente a avut loc, luni, la sediul Agenţiei Braşov a BNR, când a fost organizată o conferinţă la care au participat specialişti din BNR, cadre didactice şi studenţi ai Universităţii Transilvania din Braşov, reprezentanţi ai Inspectoratului Şcolar Judeţean Braşov, invitaţi de la Colegiul Naţional Economic ,,Andrei Bârseanu’’- parteneri în proiectele de educaţie financiară și mai multe personalităţi locale.

„Evenimentele vor fi organizate sub forma unor sesiuni de prezentări, în care specialişti BNR vor aborda, în dialog cu participanţii, teme generale referitoare la: rolul BNR în înfăptuirea Marii Uniri, implicarea unităţilor teritoriale în istoria locală, dar şi prezentări pe teme generale de educaţie financiară”, au precizat reprezentanţi ai BNR.

După încheierea Primului Război Mondial şi Marea Unire, rolul Băncii Naţionale a României a fost de o complexitate aparte. În contextul în care după 1 decembrie 1918 leul a devenit unitatea monetară oficială pe întreg teritoriul naţional, Consiliul de administraţie al BNR a decis extinderea reţelei teritoriale în Banat, Transilvania, Basarabia şi Bucovina. Principala operaţiune derulată în primii ani de activitate a fost retragerea din circulaţie a însemnelor monetare străine şi realizarea unificării monetare, „menită – în opinia guvernatorului Bibicescu – să cimenteze ideea de stat în cadrul noilor hotare, pe care le-au făurit cu atâta eroism moneda şi viteaza noastră armată”.

Comentarii

Ultimă oră