Sari la conținut

Sfatul cardiologului: Hipertensiunea arterială la femei

sfatul-cardiologului-hipertensiunea-arteriala-la-femei

55 % dintre decesele persoanelor de sex feminin din Europa sunt consecinţă a bolilor cardiovasculare, cu toate că de-a lungul timpului s-a crezut că cei mai predispuşi spre boli cardiovasculare sunt bărbaţii. Simptome considerate atipice pentru bărbaţi pot fi considerate caracteristice pentru femei. Deşi, în general, prognosticul acestor pacienţi este unul bun, cercetările sugerează că jumătate dintre femeile care prezintă dureri cardiace vor avea un eveniment cardiovascular în viitor.

Factorii de risc sunt mai mulţi în cazul femeilor. Deşi problemele clasice, precum hipertensiunea arterială, obezitatea sau colesterolul mărit, cresc riscul apariţiei bolilor cardiovasculare atât la femei, cât şi la bărbaţi, doamnele sunt afectate şi de alţi factori, precum: diabetul - acesta este mai periculos în cazul femeilor; sindromul metabolic - o combinaţie de grăsime abdominală în exces, glicemie crescută şi trigliceride mărite, are un impact deosebit asupra femeilor; stresul şi depresia- afectează inima mai mult decât pe cea a bărbaţilor; fumatul- este mult mai periculos pentru persoanele de sex feminin; nivelul scăzut de estrogen după instalarea menopauzei poate cauza un risc crescut de afectare microvasculară.

Dr Ioana Pop, Medic primar cardiolog, Clinicco Braşov: “După vârsta de 45 ani hipertensiunea arterială este mai frecventă în populaţia feminină comparativ cu cea masculină. Există mai mulţi factori specifici implicaţi în patogenia hipertensiunii la femei cum sunt modificările hormonale (incluzând aici şi utilizarea contraceptivelor orale, precum şi terapia de substituţie hormonală), sarcina sau obezitatea. Din acest motiv contraceptivele orale trebuie administrate cu prudenţă la femeile peste 35 ani, mai ales dacă sunt fumătoare deoarece pot determina creşterea tensiunii arteriale. De asemenea, HTA de sarcină, pe lângă complicaţiile imediate pe care le poate induce, poate fi şi un predictor al dezvoltării Hipertensiunii arteriale în timp. Femeile în perimenopauză au un risc crecut de dezvoltare a HTA, deoarece în această perioadă există o activare în exces a sistemului renină angiotensină.”

De asemenea, spun specialiștii, femeile de vârstă medie sau vârstnice au un răspuns hemodinamic acut la stresul mental mai exagerat comparativ cu bărbaţii, fapt ce duce la o creştere marcată a frecvenţei cardiace, TA, debit cardiac şi rezistenţă vasculară sistemică. Până la noi studii care să poată sugera o direcţie clară a tratamentului bolilor cardiovasculare în funcţie de sex, terapia este aceeaşi, atât pentru bărbaţi, cât şi pentru femei.

Spitalul de cardiologie Clinicco Braşov

Cardiologie Intervenţională
       Electrofiziologie şi dispozitive implantabile
       Chirurgie cardiovasculară
       Str. Şcolii nr. 8 Braşov,
       Recepţia Clinicco: 0268 44 55 44
       Internări Clinicco: 0733 008 195
       E-mail: cardiologie@clinicco.ro
       http://www.clinicco.ro/servicii-medicale/cardiologie

Comentarii

Ultimă oră