Sari la conținut

Sfatul psihologului: Câtă influenţă are societatea în care trăim şi unde apare fragilitatea noastră?

sfatul-psihologului-cata-influenta-are-societatea-in-care-traim-si-unde-apare-fragilitatea-noastra

Omul fericit este plin de recunoștință pentru ceea ce-i dă viața, are o familie care îl completează, are o inimă plină de iubire, iartă și se bucură de lucruri simple și de faptul că trăiește.

Omul fericit și liber este cel care a scăpat de sentimentul de vinovăție față de sine și față de societatea în care trăiește. Cînd societatea ”ne arată cu degetul”, ne face să ne simțim vinovați, face să sporească ideea că suntem oameni cărora nu ne pasă, devenim tot mai închiși în sine, individualiști și vom sfârși prin a ne gândi doar la binele propriu și atât.

Cred cu tărie că pentru a-i putea ajuta pe ceilalți este important să fim fericiți și împăcați cu propria persoană și mai cred că un om nefericit și care adesea este nemulțumit nu poate să ajute pe nimeni, ba mai mult își face singur rău.

Astfel se naște întrebarea firească: Cum să demontăm pașnic tiparele de comportament manipulativ recurgînd la judecata pe care ți-o dă societatea zilelor noastre?

Societatea de astăzi ne reflectă tot mai mult ideea că a fi fericit este ca și cum ai face ceva rușinos, pentru că la fiecare colț de stradă sunt oameni nefericiți, care au o suferință sau o neputință mai mare sau mai mică; așa că dacă celălalt nu este fericit, nu ai voie nici tu să fi.

Normal. Secole de-a rândul omul a creeat această realitate artificială din nevoia de a domina masele.

Un copil căruia i se spune la școala că este leneș, rău sau prost, cel mai probabil va fi un adult care se va simți vinovat, incapabil și nu va avea succes în viață.

Oamenii care adesea gândesc: ”oare ce o să zică lumea?” sunt conduși de un tip de vinovăție care le va influența toată viața.

Acestă modalitate de a gândi mă face să cred că, cu cât ne limităm mai mult la sentimentul de vină socială, cu atât suntem mai atenți la norme, reguli, suntem mai serviabili, spășiți, politicoși în exces și căutăm să facem o excelentă impresie celorlalți chiar și atunci când nu este cazul.

Și cum întotdeauna sunt infinite modurile de rezolvare a unei dileme, iată o nouă perspectivă de a privi lucrurile. Vă propun să folosiți tot ce primiți de la semeni în favoarea voastră, adică să vă gândiți că nimic nu este greșit, ci indiferent de situație, vestea sau știrea respectivă va contribui într-un fel la propria hartă mentală.

Așadar, sunteți cel mai în masură să stabiliți limitele și direcția acestor informații care apar și să luați cea mai bună decizie pe care puteți să o luați în acel moment cu toată ființa și cunoașterea de care dispuneți.

Alegeți astăzi să vă simțiți excelent și să acceptați propriile decizii din trecut și prezent.

Cu puțin antrenament, acest mod de a gândi și trăi vă va face să vă dezvoltați și vă va schimba destinul.

În concluzie, secretul unei vieți fericite este să ne imaginăm …..!

Pe curând, o săptămână excelentă!

Camelia Bolocan, psiholog-psihoterapeut adlerian, autonom
Specialist în psihoterapie şi consiliere psihologică pentru copii, adolescenţi şi părinţi
Telefon - 0745.356.801
psihologterapeutbv@gmail.com

Comentarii

Ultimă oră