Sari la conținut
si-profesorii-ar-putea-avea-pensii-speciale

Profesorii din învăţământul preuniversitar, cu o vechime efectivă de 30 de ani în învăţământ, ar putea beneficia, la împlinirea vârstei legale de pensionare, de pensie de serviciu în cuantum de 80% din media veniturilor brute realizate în ultimele 12 luni, potrivit unui proiect depus la Parlament.

După ce au votat, înainte să plece în vacanţă, pensii speciale pentru ei şi pentru aleşii locali, parlamentarii vor acum pensii speciale pentru profesori. Un grup de 15 deputaţi şi senatori a depus, pe 21 decembrie, un proiect de lege privind acordarea unor drepturi speciale personalului didactic din învăţământul preuniversitar, invocând „stresul”, „uzura psihică şi fizică” la care sunt supuşi profesorii, a căror muncă este, spun ei, la fel de dificilă ca cea a magistraţilor, care primesc pensii speciale.

Proiectul are un articol unic care prevede că „personalul didactic de predare, de conducere, de îndrumare şi control, cu o vechime efectivă de cel puţin 30 de ani în învăţământ, beneficiază, la împlinirea vârstei legale de pensionare, de pensie de serviciu în cuantum de 80% din media veniturilor brute realizate în ultimele 12 luni de activitate înainte de data pensionării”.

În expunerea de motive se precizează că, în prezent, Legea educaţiei naţionale nr. 1/2011 prevede la art 284, alin.1 că personalul didactic beneficiază de pensie în condiţiile legii privind asigurările sociale şi pensile din sistemul public. În acelaşi timp, spun iniţiatorii, legea defineşte învăţământul ca "prioritate naţională". Autorii propunerii mai susţin că, la fel ca magistraţii, profesorii sunt îndreptăţiţi să beneficieze de pensii speciale. Proiectul depus la Camera Deputaţilor, la finalul sesiunii parlamentare, se află în consultare publică, Senatul fiind în această speţă for decizional. Sursa: medifax.ro.

Comentarii

Ultimă oră