Sari la conținut
siguranta-rutiera-depinde-de-tine

La nivelul Inspectoratului de Poliție Județean Braşov, siguranţa rutieră este abordată prioritar şi constant prin măsuri de aplicare a legislaţiei rutiere precum și activităţi de informare şi conştientizare a tuturor participanţilor la trafic privind necesitatea respectării legislaţiei rutiere în vigoare.


Poliția Brașov atrage atenția asupra importanței respectării regulilor de circulație, cu precădere a celor referitoare la conducerea sub influența băuturilor alcoolice sau fără a poseda permis de conducere.


Pe termen scurt, consumul de alcool diminuează coordonarea motrică şi echilibrul, alterează atenţia, percepţia, puterea de judecată şi controlul de sine. De aceea, el este adesea asociat cu un comportament periculos, care prezintă un risc crescut de producere a accidentelor rutiere.


De cele mai multe ori, conducătorii auto aflaţi sub influenţa băuturilor alcoolice îşi supraevaluează aptitudinile şi comit frecvent încălcări ale regulilor de circulaţie, conduc cu viteză excesivă, se angajează în depăşiri riscante sau execută în mod periculos virajele. Astfel pun în pericol siguranţa traficului rutier existând riscul de a se produce evenimente rutiere grave.


Nu conduceți sub influența băuturilor alcoolice, riscați să fiți sancționați contravențional sau să vi se întocmească dosar penal!


Astfel:


        - art. 336 Cod Penal prevede: conducerea pe drumurile publice a unui vehicul pentru care legea prevede obligativitatea deţinerii permisului de conducere de către o persoană care, la momentul prelevării mostrelor biologice, are o îmbibaţie alcoolică de peste 0,80 g/l alcool pur în sânge se pedepseşte cu închisoare de la unu la 5 ani sau cu amendă.
      - art. 337 Cod Penal prevede că refuzul ori sustragerea conducătorului unui vehicul pentru care legea prevede obligativitatea deţinerii permisului de conducere ori a instructorului auto, aflat în procesul de instruire, sau a examinatorului autorităţii competente, aflat în timpul desfăşurării probelor practice ale examenului pentru obţinerea permisului de conducere, de a se supune prelevării de mostre biologice necesare în vederea stabilirii alcoolemiei ori a prezenţei unor substanţe psihoactive se pedepseşte cu închisoarea de la unu la 5 ani.

O altă infracțiune constatată de polițiștii brașoveni pe drumurile publice este cea de conducere a unui vehicul fără a deține permis de conducere de nicio categorie.


Indiferent de motivul invocat, persoana care conduce un autovehicul pe carosabil, fără a deține permis de conducere, săvârșește o abatere gravă, sancționată de Codul Penal. Chiar și persoana care încredințează mașina pentru a fi condusă de o persoană care nu deține permis de conducere riscă o pedeapsă prevăzută în Codul penal.

Astfel, conform art. 335 Cod Penal:


     - conducerea pe drumurile publice a unui autovehicul ori a unui tramvai de către o persoană care nu posedă permis de conducere se pedepseşte cu închisoarea de la unu la 5 ani.
      - conducerea pe drumurile publice a unui vehicul pentru care legea prevede obligativitatea deţinerii permisului de conducere de către o persoană al cărei permis de conducere este necorespunzător categoriei sau subcategoriei din care face parte vehiculul respectiv ori al cărei permis i-a fost retras sau anulat ori căreia exercitarea dreptului de a conduce i-a fost suspendată sau care nu are dreptul de a conduce autovehicule în România se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 3 ani sau cu amendă.
     - cu aceeaşi pedeapsă se sancţionează şi persoana care încredinţează un vehicul pentru care legea prevede obligativitatea deţinerii permisului de conducere pentru conducerea pe drumurile publice unei persoane despre care ştie că se află în una dintre situaţiile prevăzute mai sus sau sub influenţa alcoolului ori a unor substanţe psihoactive.

Comentarii

Ultimă oră