Sari la conținut

Concert simfonic la Filarmonica Brașov în debutul „Anului Internaţional Beethoven”

spectacol-la-filarmonica-brasov-in-debutul-anului-international-beethoven

2020 este Anul Internaţional Beethoven, la Filarmonica Braşov


   Sala Patria din Braşov va găzdui, joi, 16 ianuarie 2020, primul concert din seria integralei Beethoven cu Orchestra Simfonică a Filarmonicii din Brașov dirijată de Cristian Mandeal, concert ce va debuta cu o lucrare beethoveniană mai puţin cunoscută: Bătălia lui Wellington, în primă audiţie la Braşov. Aceasta va fi urmată de celebrul Concert pentru pian şi orchestră nr. 1, solist Andrei Licareţ şi Simfonia I de Ludwig van Beethoven.â


    Concertul va deschide seria de 9 evenimente ale integralei Beethoven realizată de Cristian Mandeal la Braşov, serie plasată sub semnul aniversării celor 250 de ani de la naşterea marelui compozitor german, marcată la nivel mondial prin numeroase evenimente.

Se împlinesc 250 de ani de la naşterea marelui compozitor german Ludwig van Beethoven, iar instituţiile de cultură din ţară şi străinătate şi-au pregătit deja evenimente menite să-l omagieze.


    Şi Filarmonica Braşov deschide Anul Internaţional Beethoven în 16 ianuarie 2020, cu primul concert din Integrala Beethoven. Spectacolul va începe de la ora 19.00, la Sala Patria, iar la pupitrul dirijoral se va afla maestrul Cristian Mandeal. Concertul va debuta cu o lucrare beethoveniană mai puţin cunoscută: „Bătălia lui Wellington”, în primă audiţie la Braşov. Aceasta va fi urmată de celebrul „Concert pentru pian şi orchestră nr. 1” şi „Simfonia I de Ludwig van Beethoven”. Solist invitat este Andrei Licareţ.

„Vârsta a treia aduce totuşi surprize. Şi iată că de un timp încoace îmi retrăiesc mental anii tinereţii şi chiar ai copilăriei. Odată cu scurgerea vremii şi cu scăderea activităţii curente cotidiene nevoia de prezent se lasă cu uşurinţă transferată în trecut. Aşa se face că dorul de acasă, acesta însemnând chiar şi până azi oraşul de baştină al familiei mele, Braşovul, mă îndeamnă să revin constant în acel spaţiu. Dar nu oricum, ci încercând să-mi îndeplinesc o datorie de suflet faţă de locul în care am crescut şi m-am format ca viitor muzician. În consecinţă am iniţiat în cursul anului 2019 un fel de «masterat» de orchestră în folosul Filarmonicii braşovene, parcurgând într-o serie de şase concerte aproape întreaga creaţie simfonică şi concertantă a lui Johannes Brahms. Iniţiativa a avut succes, atât în faţa orchestrei, cât şi a publicului. Sălile au fost pline, iar muzicienii ansamblului nu cred că s-au plictisit prea tare.


    Acest fapt m-a încurajat să continui, aşa încât pentru anul 2020, an jubiliar Ludwig van Beethoven, am proiectat un ciclu de alte nouă concerte în care să parcurgem împreună aproape toată opera titanului. Vom da în felul acesta, începând din ianuarie, câte un concert pe lună cuprinzând cele 9 simfonii împreună cu integrala concertelor instrumentale, însoţite de o largă serie de uverturi şi alte piese introductive”, a declarat Cristian Mandeal.


     Biletele au fost puse în vânzare la casieria Sălii Patria şi on line pe www.bilet.ro.


    Preţul unui bilet este 50 de lei.

Comentarii

Ultimă oră