Sari la conținut

Stagiul Naţional de Formare pentru câinii de avalanşă

stagiul-national-de-formare-pentru-cainii-de-avalansa

 Între 5 şi 15 martie 2019, la Cabana Capra - Transfăgărăşan se va desfăşura Stagiul Naţional de Formare a Unităţilor Canine de Intervenţie la Avalanşă, forma de specializare în meseria de salvator montan.

Timp de unsprezece zile, unităţile canine formate din conductor şi câine de avalanşă trebuie să progreseze în aşa fel încât, la examenul final, să demonstreze capabilitatea accesului oriunde în zona montană.

La o altitudine de 1700 metri, animalele şi conductorii lor vor executa misiuni de salvare prin găsirea a minimum două victime umane îngropate în zăpadă, pe o suprafaţă de două hectare. Ulterior, fiecare echipaj trebuie să arate că se poate retrage în siguranţă.

„Probele de acces includ schiul de tură, rapelul pe stâncă şi/sau gheaţă, precum şi alte situaţii care pot fi întâlnite în timpul unei acţiuni de salvare. Unităţile canine candidate sunt cele care au trecut evaluarea cu caracter obligatoriu şi eliminatoriu în perioada 8-10 februarie 2019, la Rânca, în Munţii Parâng”, a explicat lon Sănduloiu, şeful Salvamont Argeş.

„Intenţia Salvamont România este că la nivel naţional să fie în permanenţă minimum 25-30 de unităţi canine de avalanşă, răspândite pe arcul carpatic, astfel încât să se asigure o intervenţie optimă. Acest lucru va fi cu atât mai necesar, în condiţiile în care, în viitorul apropiat, vor există trei elicoptere echipate pentru intervenţie montană, dispuse judicios pentru optimizarea intervenţiei, la care se va face de gardă pe perioada iernii cu unităţi canine pentru avalanşă", a mai precizat şeful Salvamont Argeş.

Comentarii

Ultimă oră